​Cilat aftësi do të kërkohen në vitin 2024?
Magazina
Lexohet për: 7 min.
6 muaj më parë
Linku u kopjua

Derisa bota e punësimit po ndryshon, po ndryshojnë edhe nevojat tuaja. Shumë organizata tani e kuptojnë se aftësitë e fuqisë janë po aq të rëndësishme sa aftësitë teknike në vendin e punës. Mësoni se cilat aftësi kërkohen dhe si mund t'i ndihmoni punonjësit tuaj t'i përmirësojnë ato.

Punonjësit duhet të dinë se si të bëjnë punën e tyre dhe të kenë njohuri, arsim dhe përvojë për t'i bazuar ato. Por ajo që shumë kompani kanë anashkaluar tradicionalisht janë aftësitë e fuqisë. Këto ndryshojnë nga njohja e softuerit, shkrimi i kopjimit ose të folurit në një gjuhë të huaj. Ato janë aftësitë njerëzore që i ndihmojnë punonjësit të ndërveprojnë më mirë me të tjerët dhe mjedisin e punës.

Shkathtësitë e fuqisë mund të jenë më kritike tani se kurrë, dhe ndihma e punonjësve tuaj për t'i zhvilluar dhe përvetësuar ato mund të sjell shumë përfitime për kompaninë. Sipas një studimi të Pearson të vitit 2022, aftësitë e fuqisë janë më të dëshirueshme se aftësitë teknike dhe kjo do të zgjasë të paktën deri në vitin 2026.  Shikoni disa nga aftësitë e kërkuara të fuqisë në 2024 dhe si mund t'i ndihmoni punonjësit tuaj t'i zhvillojnë ato.

Cilat janë aftësitë që ju duhen?

Aftësitë e fuqisë është thjesht një emër tjetër për aftësitë në vendin e punës ose aftësitë njerëzore. Konsiderohet si një riemërtim modern i këtyre aftësive për të vërtetuar rëndësinë e tyre në vendin e punës. Në të kaluarën, organizatat fokusoheshin më shumë në atë nëse një kandidat mund të përdorte, për shembull, një kompjuter sesa nëse ata se a mund të komunikonin mirë. Megjithatë, drejtuesit e biznesit zbuluan vitet e fundit se aftësitë e buta dhe teknike janë të rëndësishme për drejtimin efikas të bizneseve të tyre.

Aftësitë njerëzore kundrejt aftësive teknike

Aftësitë teknike janë aftësitë që mund të mësoni përmes trajnimit dhe edukimit që zbatohen drejtpërdrejt në punën tuaj. Aftësitë njerëzore kanë të bëjnë më shumë me mënyrën se si ndërveproni me mjedisin tuaj dhe njerëzit në të, dhe ato zakonisht zbatohen për pothuajse në çdo punë. Këto aftësi njerëzore mund të kërkojnë më shumë kohë dhe praktikë sesa aftësitë teknike. Nëpërmjet një kursi mund të mësoni se si të përdorni një lloj të caktuar softueri,  por që kërkohet të keni nevojë për një përvojë në botën reale për të mësuar se si të zgjidhni problemet ose të merrni vendime të mira. Këto janë aftësi që i zhvillon me kalimin e kohës përmes përvojave të ndryshme.

Shembuj të aftësive njerëzore (fuqie) përfshijnë:

Kreativiteti

Mendimi kritik

Puna ekipore

Empatia

Menaxhimi i kohës

Komunikimi

Vendimmarrja

Lidershipi

Shembuj të aftësive teknike përfshijnë:

Prodhimi i videove

Shkrimi i kopjeve

Menaxhimi i projektit

Gjuhë të huaja

Dizajn grafik

Futja e të dhënave

Optimizimi i motorit të kërkimit (SEO)

Zdrukthëtari

7 aftësitë e fuqisë që kërkohen në vitin 2024

Megjithëse çdo kombinim i aftësive të fuqisë mund të ndihmojë në përmirësimin e vendeve të punës të punonjësve tuaj, disa konsiderohen kritike, veçanërisht në vitin 2024. Këtu janë shtatë në të cilat mund të dëshironi të fokusoheni me punonjësit tuaj në 2024 dhe për të ardhmen e parashikueshme:

  1. Komunikimi

Çdo punë kërkon komunikim në një nivel, duke përfshirë të folurin, dëgjimin aktiv, gjuhën e trupit, vëzhgimin, video-telefonatat, dërgimin me email, krijimin e dokumenteve dhe shumë më tepër. Me globalizimin dhe punën në distancë, të dish se si të komunikosh mirë, personalisht dhe virtualisht, me njerëzit në mbarë botën është më e rëndësishme se kurrë. Një punonjës që mund të shprehë qartë mendimet dhe idetë e tij është shumë i rëndësishëm për kompaninë, ashtu siç është një punonjës që dëgjon mirë dhe kupton atë që njerëzit e tjerë kanë për të thënë.

  • Shërbimi ndaj klientit

Studimi Pearson e thekson shërbimin ndaj klientit si një nga pesë aftësitë e dëshiruara më të mira të fuqisë në botë. Një raport nga Salesforce zbuloi se 90 përqind e klientëve thonë se shërbimi që ata marrin është po aq i rëndësishëm sa produkti që blejnë. Për këtë arsye, shumë organizata raportojnë se nevoja për punonjës me aftësi të forta për shërbimin ndaj klientit është në rritje në vitin 2024. Kur një klient ka një përvojë të këndshme me ndonjë anëtar të stafit tuaj, kjo mund të ndihmojë në ndërtimin e besnikërisë dhe mund të gjenerojë klientë të rinj përmes komunikimit verbal apo në internet.

  • Udhëheqja

Derisa jo çdo punonjës aspiron për një pozicion drejtues, marrja e një roli udhëheqës është jetik në të gjitha departamentet dhe nivelet e fuqisë punëtore, duke e bërë atë një aftësi kritike të fuqisë për kohët moderne dhe një aftësi të dëshirueshme për punëtorët e rinj. Të kesh liderë të shpërndarë në të gjithë ekipin tënd mund të frymëzojë anëtarët e tjerë, të shtojë kreativitetin dhe inovacionin dhe t'ju ndihmojë të qëndroni konkurrues.

  • Vendimmarrja

Çdo organizatë ka nevojë për punonjës që marrin vendime të mira, dhe në disa raste, ju keni nevojë për punonjës që marrin vendime të shpejta. Ndihma e punonjësve për të krijuar besim në të gjitha fushat e punës së tyre mund t'i shtyjë ata të marrin vendime më të mira. Sa më shumë punonjës që mund të marrin vendime vetë në kohën e duhur, aq më efikase dhe konkurruese mund të jetë kompania juaj.

  • Zgjidhja e problemeve dhe të menduarit kritik

Të jesh një zgjidhës i mirë i problemeve zakonisht do të thotë të dish se si të identifikosh një problem dhe të kalosh nëpër një sërë hapash për të zhvilluar një zgjidhje. Nga punonjësit e nivelit fillestar deri tek drejtuesit tuaj, ata që mund të zgjidhin problemet në mënyrë të pavarur shpesh bëhen mendimtarë më kritikë, duke çuar në performancë më të mirë të përgjithshme të punës. Të qenit një mendimtar kritik i lejon punonjësit tuaj të kuptojnë më mirë një problem dhe të aplikojnë logjikën dhe arsyen.

  • Bashkëpunimi dhe puna në grup

Me shumë punonjës që punojnë në distancë ose duke mbajtur orare hibride, aplikimi i aftësive të bashkëpunimit dhe punës në grup mund të jetë i ndërlikuar, por ato janë më të rëndësishme se kurrë. Krijimi i ekipeve të individëve me prejardhje unike mund ta ndihmojë organizatën tuaj të zgjidhë problemet më shpejt, të rrisë inovacionin dhe ekipi të jetë më efikas.

  • Inteligjenca emocionale

Derisa një ekuilibër pozitiv midis punës dhe jetës bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për punonjësit në mbarë botën, po ashtu rritet edhe nevoja për inteligjencë emocionale. Kjo ka të bëjë me mënyrën se si një person kontrollon emocionet e tij. Sipas Mental Health America, inteligjenca emocionale përfshin pesë fusha kryesore.

Vetëdija

Vetërregullimi

Motivimi

Empatia

Aftësitë sociale

Të zotërosh inteligjencën emocionale do të thotë të pranosh se nuk mund të kontrollosh se si veprojnë njerëzit e tjerë, por mund të kontrollosh se si reagoni ju. Kjo mund t'i ndihmojë punonjësit tuaj me çështje të ndryshme, duke filluar nga menaxhimi i stresit deri te puna me klientët e zemëruar./ AkademiPune

Kjo webfaqe mirëmbahet dhe menaxhohet nga Agjencia e Lajmeve KosovaPress. KosovaPress mban të drejtat e rezervuara me copyright sipas dispozitave ligjore për të drejtat e autorit dhe pronës intelektuale. Përdorimi, modifikimi dhe shpërndarja për qëllime komerciale pa marrëveshje me KosovaPress, ndalohet rreptësisht.
Ky aplikacion uebsajti është zhvilluar me mbështetjen e #SustainMedia Programme, i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian dhe Qeveria Gjermane, ndësa implementohet nga GIZ, DW Akademie dhe Internews. Përmbajtja e tij është përgjegjësi vetëm e KosovaPress dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e BE-së apo të Qeverisë Gjermane.
Të gjitha të drejtat e rezervuara nga A.P.L. KosovaPress © 2002-2024