Zviceranët i thonë “po” lejeve për COVID

Zviceranët i thonë “po” lejeve për COVID

Zviceranët mbështetën sot ligjin e ri COVID, sipas të cilit do të vendoset një leje për shëndetësi, tregojnë projeksionet e para të institutit të anketimit gfs.bern.

Sipas parashikimeve të para, 63% e qytetarëve kanë votuar për ligjin, me një marzh gabimi prej tre pikë përqindjeje.

Vetëm partia politike populiste e krahut të djathtë UDC, partia kryesore politike e vendit, bëri thirrje për një votim kundër ligjit.

Votimi për të ashtuquajturat Akti i COVID-19, i cili përveç futjes së lejeve shëndetësore, gjithashtu liron miliarda franga zvicerane në ndihmë për punonjësit dhe kompanitë e prekura nga pandemia, u miratua në një kohë kur Zvicra, si shumë vende të tjera në Evropë, po përballet me një rritje të madhe të rasteve të reja me koronavirus.


Gjithashtu në një kohë kur u shfaq një lloj i ri i virusit koronar omicron, kur Organizata Botërore e Shëndetësisë e cilësoi atë si shqetësues dhe që e ktheu botën në gatishmëri.

Qeveria zvicerane, ndryshe nga të tjerët në Evropë, nuk iu përgjigj kufizimeve të reja.

Autoritetet zvicerane paralajmëruan të martën për një “valë të pestë” në rritje të infeksionit me koronavirus në vend, ku normat e vaksinimit janë afërsisht të ngjashme me ato të fqinjëve të Austrisë dhe Gjermanisë, me rreth dy të tretat e popullsisë të vaksinuar.

Normat e infeksioneve të reja janë rritur dukshëm në Zvicër javët e fundit.

Lexo edhe

Video