Zonë e re e mbrojtur në Bullgarinë Jugperëndimore për të ndihmuar në ruajtjen e tritonit të Alpeve

Zonë e re e mbrojtur në Bullgarinë Jugperëndimore për të ndihmuar në ruajtjen e tritonit të Alpeve

Një zonë e re e mbrojtur është shpallur në komunën Tran, rajoni i Pernikut, Bullgaria Jugperëndimore, me urdhër të ministrit kujdestar të Mjedisit dhe Ujërave Rositsa Karamfilova.

“Lokalitetet e tritonit të Alpeve në Malin Ruy” mbulojnë një sipërfaqe prej afro 5 hektarë brenda territorit të fshatrave Rani Lug dhe Nasalevtsi, njoftoi Ministria e Mjedisit.


Zona e mbrojtur do të ndihmojë në ruajtjen e tritonit të Alpeve (Ichthyosaura alpestris), një specie e klasifikuar si e pambrojtur në Librin e Kuq të Bullgarisë, së bashku me habitatin e saj, si dhe zonat e shumimit të llojeve të tjera të rëndësishme të amfibëve, si salamandra e zjarrit, tritoni i lëmuar (Lissotriton vulgaris), tritoni me kreshtë jugor (Triturus karelinii), bretkosa me bark të verdhë (Bombina variegata), bretkosa e zakonshme (Bufo bufo) dhe bretkosa e shkathët (Rana dalmatina).

Zona e re e mbrojtur u shpall me propozimin e Institutit të Kërkimeve të Biodiversitetit dhe Ekosistemit pranë Akademisë Bullgare të Shkencave (BAS) dhe Muzeut Kombëtar të Historisë Natyrore me BAS.

Në Bullgari, tritoni i Alpeve mund të gjendet edhe në Osogovo dhe në zonën e Tetevenit në vargmalin ballkanik./BTA

Lexo edhe

Video