Zhduken dy lloje të gripit për shkak të COVID-19?

Zhduken dy lloje të gripit për shkak të COVID-19?

Shfaqja e koronavirusit mund të ketë zgjidhur problemin e dy llojeve të gripit për njerëzimin, përkatësisht është mjaft e mundshme që gripi H3N2 dhe B / Yamagata të jenë zhdukur.

Me masa kufizuese të tilla si mbajtja e maskave, mbyllja e shkollave dhe ndalimi i udhëtimit, infeksioni i gripit është në një nivel historikisht të ulët në botë, kështu që H3N2 dhe B/Yamagata mund të jenë zhdukur, raportoi faqja e internetit STATnews.com.

Asnjë nga këto viruse nuk u vu re këtë vit, për më tepër, në mars të vitit 2020, u regjistruan rastet e fundit të B/Yamagata dhe H3N2.

STAT shkruan se “në detin e viruseve, numri i tyre ka filluar të ulet, i cili është një rezultat i mirëpritur, thonë ekspertët, gjë që e bën më të lehtë për të bërë vaksina sezonale në hemisferën veriore dhe jugore”.

“Unë mendoj se ka një shans të vërtetë që ata janë zhdukur, por bota është një vend i madh,” tha për STAT biologu Ted Bedford pranë Qendrës Kërkimore të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle.


Një ekspert i gripit në Shkollën e Mjekësisë në Mount Sinai në Manhattan ka kërkuar bazat e të dhënave gjenetike për virusin B/Yamagata dhe shpreson që ky lloj të jetë zhdukur përgjithmonë.

“Vetëm se askush nuk e pa atë nuk do të thotë se ai është zhdukur, apo jo?” Por ai mund të jetë zhdukur me të vërtetë, “tha Florian Krammer.

Ndryshe, sezoni i gripit është i paparashikueshëm sa i përket numrit të rasteve. Epidemitë e gripit lajmërohen çdo vit, por kohëzgjatja varet nga shumë faktorë përfshirë llojin e virusit në qarkullim – se sa virusi vaksinal është në përputhje me virusin në qarkullim dhe sa persona janë vaksinuar.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.