Zëvendësministri bullgar shpreh shqetësimin për vlerësimin e vazhdueshëm të bujqësisë

Zëvendësministri bullgar shpreh shqetësimin për vlerësimin e vazhdueshëm të bujqësisë

Gjatë një takimi të Këshillit të BE-së për Bujqësinë dhe Peshkimin më 24 maj, zëvendësministri bullgar i Bujqësisë Momçil Nekov tha se Bullgaria është e shqetësuar për vlerësimin e vazhdueshëm të bujqësisë dhe produkteve ushqimore bazë për shkak të rritjes së kostove të prodhimit në muajt e fundit, tha Ministria e Bujqësisë.

Nekov mori pjesë në një diskutim mbi situatën në tregjet bujqësore pas pushtimit rus në Ukrainë.

Në fund të majit 2022, çmimi i grurit të bukës në Bullgari u rrit me 68%, nga viti në vit. Çmimet e misrit u rritën me 55% dhe çmimet e lulediellit u rritën me 63%, nga viti në vit.


Nekov tha se çmimet e plehrave u rritën tre deri në katër herë, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021. Prodhimi blegtoral është duke u tkurrur në afat të gjatë dhe vlera e shtuar është në rënie të vazhdueshme, shtoi ai.

Çrregullimet e tregut të shkaktuara nga lufta në Ukrainë ngrenë shqetësime për sigurimin e ushqimit me çmime të përballueshme për konsumatorët në Bullgari dhe për rezultatet ekonomike të fermave bujqësore, tha ministri.

Synimet e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane duhet të rishikohen me kujdes për të siguruar ushqim të mjaftueshëm me çmime të përballueshme për të gjithë qytetarët e BE-së dhe për të ruajtur konkurrencën e fermerëve evropianë, tha gjithashtu Nekov./BTA

Lexo edhe

Video