Lajme   Zgjedhjet 2021   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Zbulohet sa do të jetë pensioni i Trump nëse ai do ta merr

Zbulohet sa do të jetë pensioni i Trump nëse ai do ta merr

Që nga dje, Donald Trump nuk është më presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA), por duke lënë Shtëpinë e Bardhë, ai fiton të drejtën për një pension vjetor prej 221,400 dollarë me përfitime të caktuara. Sidoqoftë, ekziston një mundësi e madhe që ai të mos e marrë atë.

Trump mund të humbasë pensionin e tij vjetor nëse merret një vendim për tërheqjen e tij në seancën e ardhshme të Senatit. Ligji nuk jep pensione për presidentët, koha në pushtet ndërpritet nga tërheqja.

Meqenëse mandati i tij përfundoi para gjyqit, vendimi nuk mund ta heqë atë nga detyra. Nëse Senati e dënon atë, ndoshta do të jetë e nevojshme të organizohet një votim tjetër në të cilin do të vendoset nëse ai ka të drejtë për pension dhe përfitime.

Kjo votë e dytë do ta largonte atë nga pozita e ish-presidentit, e cila do të rezultojë në humbjen e benefitit të këtij funksioni, tha për mediat amerikane Michael Gerhart, një profesor i së drejtës kushtetuese në Universitetin e Karolinës së Veriut.


Ndër përfitimet e tjera që ata marrin përveç pensionit vjetor janë: shtesat e udhëtimit, hapësira për zyre, pagat e personelit… Kostoja e gjithë kësaj tejkalon një milion dollarë në vit, e cila paguhet nga taksapaguesit.

Sipas analizës së Fondacionit Kombëtar të Taksapaguesve, nga viti 2000 deri më sot, një total prej 56 milionë dollarësh u është shpërndarë katër ish-presidentëve amerikanë që janë gjallë.

E vetmja gjë që Trump sigurisht nuk do të marrë është sigurimi shëndetësor – presidenti duhet të jetë në detyrë në nivelin federal për të paktën pesë vjet për të marrë atë përfitim, në mënyrë që as Trump as Carter të përmbushin këto kushte.

Nga ana tjetër, pensioni i Trump nuk mund të jetë aq i rëndësishëm. Sipas CNN, duket se ish-presidenti i SHBA-ve ia doli mirë pa pagë gjatë mandatit të tij.

Përkatësisht, Trump dhe Shtëpia e Bardhë njoftuan rregullisht se ai po kthente pagën e tij vjetore presidenciale prej 400,000 dollarësh në ministri të ndryshme në qeveri.

Lexo edhe

Video

error: