Zakonet e të ngrënit që dëmtojnë trurin

Zakonet e të ngrënit që dëmtojnë trurin

Truri përdor 20 për qind të energjisë së trupit dhe është i pari që vuan kur energjia nga ushqimi është i kufizuar.

Funksionimi i trurit varet kryesisht nga nivelet e sheqerit në gjak, sepse glukoza konsiderohet lënda djegëse kryesore për trurin.

“Edhe pse sheqeri i tepërt nuk dëmton trurin drejtpërdrejt, mund të shkaktojë lëshimin e sasive të mëdha të insulinës. Insulina ka një efekt në qasjen e aminoacideve të ndryshme në tru, më saktësisht bllokon shpërndarjen e shumicës së aminoacideve përveç triptofanit”, thotë mjeku Dimitar Marinov.

Ju nuk hani karbohidrate

“Glukoza nuk është karburanti i vetëm për trurin, ai gjithashtu mund të djegë ketone. Marrja e reduktuar e karbohidrateve në trup çon në ketozë, një gjendje në të cilën mëlçia zbërthen qelizat yndyrore në acide yndyrore dhe ketone. Edhe pse shumica e adhuruesve të dietës keto do të betohen se djegia e ketoneve është më optimale dhe përmirëson punën e trurit, përshtatja me këtë nuk ndodh brenda një dite ”, vazhdon doktor Marinov.

“Nëse trupi juaj nuk është përshtatur mirë me ketozën, ndalimi i marrjes së karbohidrateve mund të çojë në paqëndrueshmëri në nivelet e sheqerit në gjak, dhe madje edhe hipoglikemi kur ndodh konfuzioni dhe madje edhe humbja afatshkurtër e vetëdijes,” shton ai.

Konsumoni alkool në mënyrë të tepërt

Shumë alkool mund të ndikojë në nivelin e neurotransmetuesve në trupin tuaj me kalimin e kohës.


Ju anashkaloni ushqimet

“Kur anashkaloni një vakt, trupi kalon në mënyrë kompensuese në mënyrë që të përpiqet të krijojë glukozë të mjaftueshme për trurin dhe të balancojë mirë sheqerin në gjak. Kjo mund të shfaqet në trup si nivele të ulëta të energjisë, ankth dhe paaftësi për t’u përqendruar ”, thotë dietologia Liz Vajosnik.

Ajo beson se ju duhet të hani mëngjes jo më vonë se një orë pas zgjimit, dhe pastaj të hani një vakt të balancuar çdo tre deri në katër orë gjatë ditës.

Ju punoni dhe hani në të njëjtën kohë

“Çrregullimet e të ngrënit mund të rezultojnë në ndjenja të pakënaqësisë pas ushqimit që hani, kështu që ju jeni më të prirur të konsumoni ushqime të ndryshme”, tha doktori Vajosnik.

Ju nuk jeni duke marrë mjaftueshëm vitaminë B12

Njerëzit të cilët shmangin të gjithë ushqimet me origjinë shtazore ose nuk e hanë atë në sasi të mjaftueshme, lehtë mund të zhvillojnë mungesë të vitaminës B12, veçanërisht pas moshës 50-vjeç.

Dieta juaj është e pasur me yndyra të ngopura

Një dietë e pasur me yndyra të ngopura shkakton disa komplikime që mund të çojnë në ankth, sjellje depresive, shqetësim të homeostazës dhe rritje të citokinave inflamatore. E gjithë kjo rezulton në një çekuilibër në funksionet mendore dhe njohëse.

Lexo edhe

Video

error: