Zakonet e dëmshme për presionin e gjakut

Zakonet e dëmshme për presionin e gjakut

Edhe pse ndonjëherë presioni i gjakut është për shkak të një gjeni, ka edhe zakone të përditshme për tejkalimin e asaj që konsiderohet normale.

90/60 deri në 120/80 – nëse presioni i gjakut është brenda këtij intervali, atëherë presioni i gjakut konsiderohet normal. Nëse keni presion të lartë të gjakut, ai mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve vdekjeprurëse të zemrës, sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Ekspertët thonë se mund të dëmtojë edhe disa nga organet tuaja të tjera, si veshkat dhe sytë, shkruan Healthybilderz.

Disa nga zakonet e përditshme që mund të ndikojnë dhe rrisin presionin e gjakut:

Konsumimi i ushqimeve të përpunuara

Një dietë e pasur me natrium është e keqe për sistemin kardiovaskular dhe kjo është arsyeja pse shumë e refuzojnë kripën. Por a e dini se disa ushqime janë natyralisht të pasura me natrium, si ato të përpunuara, dhe do të ishte mirë t’i thuash jo më shpesh ushqimeve të shpejta.

Gjithmonë kënaqeni dëshirën tuaj për ëmbëlsirat


Pak njerëz janë të vetëdijshëm për faktin se një dietë e lartë me sheqer mund të shkaktojë gjithashtu presion të lartë të gjakut. Sheqeri i tepërt mund të shkaktojë inflamacion në brendësi të trupit dhe kur kjo ndodh shfaqen shumë probleme shëndetësore, një prej të cilave është presioni i lartë i gjakut.

Konsumimi i shpeshtë i alkoolit

Në momentin që alkooli eliminohet nga sistemi juaj, presioni i gjakut kthehet në normalitet, ndaj mos u shqetësoni. Por nga ana tjetër, është një histori krejt tjetër nëse konsumoni shpesh shumë alkool dhe ekspertët thonë se marrja kronike e alkoolit mund të çojë në një rritje të përhershme të presionit të gjakut.

Mos aktiviteti

Aktiviteti fizik si ushtrimi mund të shkaktojë një rritje të menjëhershme të presionit të gjakut. Por sapo të bëni një pushim, mund të prisni që presioni i gjakut të kthehet gradualisht në leximin e tij të zakonshëm. Nëse mendoni se shmangia e aktivitetit fizik është e mirë pasi nuk do t’ju rrisë presionin e gjakut, mendoni përsëri – një mënyrë jetese e ulur është një nga faktorët e shumtë të rrezikut që ndikojnë në presionin e lartë të gjakut, i cili mund të rrisë automatikisht rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Ju nuk bëni gjumë të mirë

Stresi mund të shkaktojë rritjen e presionit të gjakut dhe ka një efekt të madh. Ju duhet të përballeni me pagjumësinë për të mbajtur presionin normal të gjakut. Për t’i dhënë fund kësaj mungese gjumi, është e rëndësishme të identifikoni shkakun.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.