Vullkani i aktivizuar Mauna Loa tërhoqi mijëra spektatorë

Vullkani i aktivizuar Mauna Loa tërhoqi mijëra spektatorë

Vullkani më i madh aktiv në botë, Mauna Loa në Havai, derdhi lumenj me llavë të nxehtë që tërhoqi mijëra shikues të mahnitur që bllokuan autostradën.

Autostrada kryesore që lidh qytetet në brigjet lindore dhe perëndimore të ishullit të madh u bë një vend vëzhgimi i improvizuar, me mijëra makina që bllokuan autostradën pranë Parkut Kombëtar të Vullkaneve.

Llava vullkanike po zbriste ngadalë nga shpati dhe ishte rreth 10 kilometra nga autostrada e njohur si Rruga e Saddle.


Rruga ndan ishullin në gjysmë dhe lidh qytetet Hilo dhe Kailua-Kona, dhe njerëzit që udhëtojnë mes tyre do të duhet të marrin rrugën më të gjatë bregdetare nëse autostrada bëhet e pakalueshme për shkak të vullkanit.

Shkencëtari i Observatorit të Vullkanit Havai Ken Hon tha se me shpejtësinë aktuale të rrjedhës, llava do të arrijë në rrugë në dy ditë më herët, por ka të ngjarë të zgjasë më shumë.

Vullkani Mauna Loa shpërtheu të dielën pas një ndërprerjeje 38-vjeçare dhe lumenj llavë rrodhën të mërkurën.

Mauna Loa shpërtheu për herë të fundit në vitin 1984 dhe ishte shpërthimi i 34-të që nga viti 1843, kur filluan të mbaheshin shënime të shkruara për të.

Lexo edhe

Video