Vuçiq: Pjesa më e vështirë e planit evropian parasheh të mos e kundërshtojmë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare

Vuçiq: Pjesa më e vështirë e planit evropian parasheh të mos e kundërshtojmë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare

Duke folur për të ashtuquajturin plani franko-gjerman, Vuçiq thotë se 90 për qind e asaj që ka dalë në publik është e vërtetë.

Ai po ashtu thekson se këtë plan e kanë bërë publike “disa nga bashkësia ndërkombëtare që kanë dashur”.

“Plani që kam marrë nuk është publikuar, ka dallime të vogla. Pra, dikush tjetër që ka dashur ta bëjë publik dhe sigurisht nga pala e Prishtinës, për të shkaktuar histeri në Beograd, për të dalë sërish djemtë të mirë dhe serbët fajtorë për të gjithë”, tha Vuçiq.

“Në këtë planë, ndoshta e vetmja gjë e mirë në vetë preambulën është se thotë: “Duke u nisur nga faktet e historike dhe duke mos vënë në pikëpyetje pikëpamjet e ndryshme të palëve për çështjet themelore, përfshirë çështjet e statusore”. Ku për të parën herë na mundësojnë që çështjen e statusit të Kosovës ta shikojmë ndryshe në raport me atë që ata e quajnë Kosovë, e ne Prishtinë”, thotë Vuçiq.

Ajo tregon se edhe më vonë në atë plan, ajo dispozitë të cilës mund t’i referoheshim është dërguar.

Ai posaçërisht ka theksuar pikën 4, përkatësisht paragrafin e dytë, ku thuhet se “Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare”.

Kundërshtuan apo nuk kundërshtuan në Këshillin e Evropës në momentin që do të vendosin, do të kenë shumicën. Kundërshtuan apo nuk kundërshtuan për NATO-n, do të kenë shumicën. Kundërshtuan apo nuk kundërshtuan për Bashkimin Evropian është vendim i tyre”, tha Vuçiq.

Ai thotë se ka dëgjuar histori që nuk mund të pranohen në NATO.

“Jo, por ju do ta pengoni NATO-n që ta pranojë Kosovën në NATO. Është e pakuptimtë, është e rëndësishme vetëm që njerëzit ta dëgjojnë”, thotë Vuçiq.

Ai tregon se problemi më i madh është pikërisht ajo pjesë e planit.

“Sapo e lexova këtë, është e qartë se për çfarë bëhet fjalë – ju jeni përballë një zgjedhjeje, cilat janë pasojat dhe cila është zgjedhja jonë”, tha Vuçiq.

Ajo që është dakorduar, shton ai, është që të vazhdohet me atë që është obligim nga Marrëveshja e Brukselit, që është Asociacioni i Komunave Serbe, të cilin shqiptarët nuk duan ta zbatojnë.


“AKS nuk mund të jetë model i ndonjë organizate joqeveritare, ASK duhet të jetë ajo që është nënshkruar në Bruksel”, tha Vuçiq.

Plani me 10 pika

Presidenti Vuçiq deklaroi se politika e Serbisë do të jetë “të ruajë paqen dhe stabilitetin në pothuajse çdo mënyrë dhe me çdo kusht, të përmbahet dhe të mos përgjigjet ndaj provokimeve nëse nuk kërcënohet prona dhe jetët e njerëzve si në vitin 2004”.

“Paqja dhe stabiliteti nuk janë vetëm slogane, por janë diçka që rikthehet dhe sjell jetë në Serbi, e cila na mundëson të ruajmë mbijetesën biologjike të popullit tonë”, theksoi Vuçiq.

Pika e dytë – është këmbëngulja e vazhdueshme në formimin e Z-AKS, e cila duhet të jetë kornizë ligjore dhe fizike për të drejtat e popullit tonë në Kosovë  “Të mos mendojmë se si do të ndalojnë ilaçet, si do të vijnë ushqimet, gazetat dhe gjithçka tjetër”, tha Vuçiq.

Nën tre është siguria për serbët në Kosovë. Siguria për serbët është pjesë e pikës së paqes dhe stabilitetit dhe pikës për AKS.

“Siguria është që askush të mos mendojë kur dërgon një fëmijë në shkollë, që ne të merremi me çështje të tjera”, theksoi presidenti.

Nën 4, është një jetë më e mirë për njerëzit tanë në Kosovë. Po investojmë shumë para, shumë investime, gati 900 milionë euro”, tha Vuçiq.

Nën pesë, thotë Vuçiq, ndryshe nga ata që u pëlqen të bërtasin parulla, ai tha se Serbia do të diskutojë edhe për letrat më të këqija, sepse Serbia nuk ka të drejtë të përsërisë përvojat e së kaluarës.

“Po, diskutime, negociata, të cilat kanë të bëjnë me të gjitha çështjet kyçe, deri te diskutimet për simbolet, deri te diskutimet për gjithçka, se si duhet të përfaqësohet në organe të shumta”, thotë Vuçiq.

Nën gjashtë është ruajtja e interesave jetike shtetërore dhe kombëtare.

“Ne do të vazhdojmë të ruajmë neutralitetin ushtarak, ta mbrojmë atë dhe të ndërtojmë ushtrinë”, është shprehur ai.

Lexo edhe

Video