Vrasjet e gazetarëve janë rritur me 50% në vitin 2022 në 86, thotë OKB

Vrasjet e gazetarëve janë rritur me 50% në vitin 2022 në 86, thotë OKB

Tetëdhjetë e gjashtë gazetarë dhe punonjës të medias u vranë në mbarë botën në vitin 2022 – një në katër ditë – 50% më shumë se një vit më parë, treguan të hënën të dhënat e UNESCO-s.

UNESCO ka mandat për të garantuar lirinë e shprehjes dhe sigurinë e gazetarëve në nivel global, dhe agjencia e OKB-së tha se të dhënat e saj theksojnë rreziqet dhe dobësitë e rënda me të cilat përballen gazetarët në punën e tyre.

Numri i UNESCO-s ishte megjithatë më i ulët se gazetarët e vrarë në vitin 2022, sipas Fushatës Press Emblem me bazë në Gjenevë, e cila më 14 dhjetor tha se 115 u vranë vitin e kaluar, një rritje prej 45% krahasuar me vitin e kaluar, më e larta. numri i viktimave që nga viti 2018.

“Pas disa vitesh rënie të njëpasnjëshme, rritja e madhe e numrit të gazetarëve të vrarë në vitin 2022 është alarmante”, tha Audrey Azoulay, drejtoresha e përgjithshme e UNESCO-s.

“Autoritetet duhet të shtojnë përpjekjet e tyre për të ndaluar këto krime dhe për të siguruar që autorët e tyre të ndëshkohen sepse indiferenca është një faktor kryesor në këtë klimë dhune.”

Rritja e vrasjeve në vitin 2022 shënon një përmbysje dramatike të një tendence pozitive në vitet e fundit: nga 99 vrasje në 2018, numri kishte rënë në një mesatare prej 58 vrasjesh në vit nga 2019-2021, tha Observatori i UNESCO-s i Gazetarëve të Vrarë.

Numrat nënvizojnë të çarat në rritje në sistemet e sundimit të ligjit në mbarë botën, duke treguar dështimin e shteteve për të përmbushur detyrimet e tyre për të mbrojtur gazetarët dhe për të parandaluar dhe ndjekur penalisht krimet kundër tyre, tha UNESCO.

Ndërsa çdo rajon u prek, Amerika Latine dhe Karaibet ishin më vdekjeprurësit për gazetarët në vitin 2022, me 44 vrasje, mbi gjysma e numrit në mbarë botën.


Azia dhe Paqësori kanë regjistruar 16 vrasje, ndërsa 11 janë vrarë në Evropën Lindore.

Vendet individuale më vdekjeprurëse ishin Meksika (19 vrasje), Ukraina (10) dhe Haiti (9).

Rreth gjysma e gazetarëve të vrarë ishin jashtë detyrës kur ishin në shënjestër – gjatë udhëtimit, në shtëpitë e tyre, ose në parkingje dhe vende të tjera publike ku ata nuk ishin në detyrë.

Tendenca tregon një tendencë të viteve të fundit dhe nënkupton se nuk ka hapësira të sigurta për gazetarët, edhe në kohën e tyre të lirë.

Ndërsa numri i gazetarëve të vrarë në vendet e lidhura me konflikt u rrit në 23 në vitin 2022, krahasuar me 20 një vit më parë, rritja globale u nxit kryesisht nga vrasjet në vendet pa konflikt.

Ky numër pothuajse u dyfishua nga 35 raste në 2021 në 61 në 2022, duke përfaqësuar tre të katërtat e të gjitha vrasjeve vitin e kaluar.

Gazetarët u vranë për arsye të ndryshme, duke përfshirë hakmarrjen për raportimin e krimit të organizuar, konfliktin e armatosur ose rritjen e ekstremizmit dhe mbulimin e temave të ndjeshme si korrupsioni, krimet mjedisore, shpërdorimi i pushtetit dhe protestat.

Përveç vrasjeve, gazetarët vazhdojnë të përballen me kërcënime me forma të shumta dhune duke filluar nga zhdukja me forcë, rrëmbimi, ndalimi arbitrar, ngacmimi ligjor dhe dhuna digjitale, veçanërisht ndaj grave gazetare, tha UNESCO./AA

Lexo edhe

Video