Vitia: Lista esenciale e barnave është zgjeruar me rreth 70 produkte të reja

Lista esenciale e barnave është zgjeruar me rreth 70 produkte të reja të barnave për trajtimin e sëmundjeve të pacientëve. Kështu ka bërë të ditur sot ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia gjatë një konference bashkë me kryesuesin e grupit punues për hartimin e Listës esenciale të barnave, Driton Vela.

Ministri Vitia ka thënë se për këtë vit për këtë listë janë ndarë 60 milionë euro buxhet, që siç është shprehur ai nënkupton dyfishim të buxhetit për barnat nga lista esenciale.

“Lista esenciale e barnave është zgjeruar për t’u mbuluar shtresat në nevojë janë shtuar diku 70 produkte të tjera për trajtimin e sëmundjeve për qytetarët, të cilët vuajnë nga sëmundjet kronike dhe për të zgjeruar mundësitë e mjekimit për ta….Lista esenciale e barnave është bërë në bazë të kërkesës të klinikave dhe spitaleve në përputhje me buxhetin që kemi pas. Buxheti i paraparë sivjet për listën esenciale të barnave është rreth 60 milionë euro që paraqet një rritje të ndjeshme krahasuar me vitet paraprake është më shumë se dy fish krahasuar me buxhetin e vitit 2018 kur për herë të parë është bërë edhe lista e parë e listave esenciale”, ka thënë ai.

Kryesuesi i grupit punues për hartimin e Listës esenciale të barnave, Driton Vela ka folur rreth indikacioneve për imunoterapi, ndërsa ka shtuar se kjo listë e re do të jetë valide tani e tutje.


Sa i takon propozimit për shkarkimin e një anëtareje të Bordit të OSHP, ministri i Shëndetësisë, Arben Vita është shprehur se janë të befasuar me presionin që ky organ po e ushtron karshi MSh.

Ai ka thënë se propozimi ka qenë vetëm për anëtaren e OShP-së, Kimete Gashin pasi ajo e ka udhëhequr procesin për tenderin e insulinave.

I pyetur lidhur me ndalimin e monitorimit të mbledhjeve të Bordit të Shërbimi Spitalor Klinik Universitar të Kosovës, ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia ka thënë se nuk është zyrtar ligjor t’i komentojë këto vendime. Por, ai ka theksuar se do të ndërmarrë veprime që i shërbejnë transparencës.

Qeveria e Kosovës  në mbledhjen e sotme i ka propozuar Kuvendit të Kosovës shkarkimin e anëtares së Bordit të Organit Shqyrtues të Prokurimit (OShP), Kimete Gashi, për shkak të tenderit për insulina./B.Ibishi/

Lexo edhe

Video