Veseli përfundon dëshminë në Hagë, thotë se askush nuk mund ta mohojë që BIA ka luftuar kundër pushtuesit

Veterani i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Sejdi Veseli ka thënë se anëtarët e njësisë BIA kanë qenë pjesëtarë të UÇK-së dhe se askush nuk mund ta mohojë që të njëjtit kanë luftuar kundër pushtuesit serb. Veseli i cili ka dëshmuar në gjykimin ndaj Salih Mustafës në Hagë, ka thënë para trupit gjykues që BIA ishte vendosur në Zllash meqë ishin të rrezikuar të qëndronin në qytet për shkak të aksioneve të shumta që kishin kryer.

Në Hagë Veseli ka pasur kritika për çështjen e përkthimit pasi sipas tij, transkriptet janë me gabime.

“Për që kam thënë vinë me u strehu ata nuk kanë ardhur që kanë punuar në bujqësi, kanë marrë pjesë luftarake, nuk bien ë kontradiktë me vetveten, unë e kuptoj ata kanë ardhur, ka mujt me qenë ‘lapsus’, edhe mundet me ndodh që edhe të përkthimi, unë dje e kam parë, kur e kam parë transkriptën e kam parë çfarë gabime katastrofale ka, çfarë konstrukti të fjalisë palidhje ka, dhe mund të ndodh, unë po them shumë troç ata kanë qenë pjesëtar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës sikur që kam qenë unë, ata e kanë pasur komandën e vet nuk ka qenë detyrë e imja me përcjellë çka punojnë ata, dhe as nuk kam lejuar me më përcjellë çka punon Brigada 153 se janë rregulla ato, shumë strikte. Askush nuk mund të ua mohojë se ata kanë luftuar kundër pushtuesit dhe kanë ardhur jo për qejf, nuk kanë ardh në piknik në Zllash, por kanë ardh me u rehabilitu pas aksioneve që kanë kryer sepse kanë kryer shumë aksione”, ka thënë Veseli.

Veseli ka thënë se nuk ka qenë në dijeni për programin e njësisë BIA veçse të njëjtit janë bashkuar me Brigadën 153 në ofensivën e prillit të vitit 1999.

“Unë programin e tyre nuk e kam ditë dhe nuk kam dashur me interefru në punën e tyre, ata i kanë ditë punët e veta por një e di dhe e kam thënë gjithmonë, kanë qenë ushtar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe ata e kanë pasur programin e vet, e kanë pasur komandën e vet dhe natyrisht në bazë të programit të vet kanë bërë edhe veprime taktike çfarë është dashur me i bë, por e thash që kur ka ardh puna te ofensiva ata ushtarët e BIA-s të cilët kanë qenë të strehuar në atë kompleks, ata janë bashkuar në një front me Brigadën 153, kanë luftuar dhe më konkretisht te Vitia e Marecit”, ka thënë Veseli.

Megjithatë, Veseli ka deklaruar që BIA nuk i ka raportuar Brigadës 153 duke theksuar se ata kanë qenë njësi në vete.


Në fund të dëshmisë së tij, Veseli i cili është ftuar nga ZPS për dëshmi, ka thënë që beson se trupi gjykues është i interesuar të gjejë të vërtetën.

“Kam besim që jeni luftëtarë që doni me zbulu të vërtetën dhe qëndrimi im prej fillimit ka qenë shumë i sinqertë, pa marrë parasysh që ju jeni panel gjykues, këta janë prokurorë, në mua çdo herë mund të llogarisni një mik”, ka thënë ai.

Dëshmitari i radhës në gjykimin ndaj Salih Mustafës do të dëgjohet të martën, më 1 shkurt, dhe i njëjti mban kodin W04849.

Deri tani në proces janë dëgjuar dhjetë dëshmitarë të mbrojtur të ZPS-së, pas tyre Fatmir Sopi e Sejdi Veseli në seanca të hapura.

Gjykimi ndaj Mustafës ka filluar më 15 shtator 2021 dhe është i pari në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë.

Aktakuza ndaj Salih Mustafës, i cili është i arrestuari i parë nga Specialja, është konfirmuar më 12 qershor të vitit 2020 ndërsa ai u arrestua më 24 shtator të vitit të kaluar, me pretendimin për krime lufte.

Ai po qëndron në qendrën e paraburgimit në Hagë ndërsa në deklarimin e tij para trupit gjykues, Salih Mustafa është deklaruar i pafajshëm.

Lexo edhe

Video