Vendet evropiane planifikojnë investime të mëdha në parqet e erës në Detin e Veriut

Vendet evropiane planifikojnë investime të mëdha në parqet e erës në Detin e Veriut

Vendet anëtare të Bashkëpunimit për Energjinë e Detit të Veriut po planifikojnë një rritje të madhe të prodhimit të energjisë elektrike nga parqet e erës në det të hapur gjatë dekadave të ardhshme, për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të arritur pavarësinë nga importet e karburanteve fosile, veçanërisht nga Rusia.

Zyrtarët gjermanë thanë se anëtarët e organizatës synojnë të rrisin prodhimin e energjisë së erës në rajon në 76 gigavat deri në vitin 2030.

Objektivat e mëvonshëm janë 193 gigavat të energjisë së erës së Detit të Veriut deri në vitin 2040 dhe 260 gigavat deri në mesin e shekullit.


Ministria gjermane e Ekonomisë dhe Energjisë njoftoi se kapaciteti aktual i prodhimit në rajon është më pak se 20 gigavat.

Anëtarët e Bashkëpunimit për Energjinë e Detit të Veriut janë Belgjika, Danimarka, Franca, Gjermania, Irlanda, Luksemburgu, Holanda, Norvegjia dhe Suedia.

Mbretëria e Bashkuar, e cila ka planet e saj të rëndësishme për gjenerimin e erës në det të hapur, nuk ka qenë anëtare e grupit që nga largimi nga Bashkimi Evropian në janar 2020.

Muajin e kaluar, shtatë vende evropiane në kufi me Detin Baltik u zotuan të rrisin për shtatë herë prodhimin e tyre të energjisë nga parqet e erës në det të hapur deri në vitin 2030, raportojnë mediat kroate.

Lexo edhe

Video