Vajza ‘trime’ vdes pasi i është hequr syri

Vajza ‘trime’ vdes pasi i është hequr syri

Një nxënëse nga Londra ka vdekur nga një kancer i rrallë pasi i është hequr syri. Alexandra Celic, 15-vjeç, vdiq në shtëpinë e saj në Orpington më 3 nëntor, gjashtë vjet pasi u diagnostikua për herë të parë.

Familja e saj e ka nderuar atë si një “vajzë e turpshme por e dashur”, raportoi MyLondon.

Alexandra, e njohur si “Alex” për familjen, ishte vetëm shtatë vjeç në vitin 2016 kur iu shfaq një gungë në sy për të cilën mjekët thanë se ishte “vetëm një kist”.

Ajo shkoi te mjeku i saj lokal duke u ankuar për një “sy dembel” dhe një gungë prapa syrit të saj, të cilën ajo e kishte hequr – por ai vazhdoi të kthehej.

Pasi nëna e saj Dana Celic, 37 vjeç, këmbënguli për një skanim MRI dhe një biopsi, ajo zbuloi një diagnozë të kancerit të kordomës.


Kanceri është shumë i rrallë, me rreth 20 raste të diagnostikuar në Britani të Madhe çdo vit. Është një kancer kockash me rritje të ngadaltë që zakonisht shfaqet në shtyllën kurrizore dhe më së shpeshti shfaqet tek njerëzit midis 40 dhe 60 vjeç, më shpesh te burrat sesa te gratë – duke e bërë rastin e Alex edhe më të rrallë.

Alex iu nënshtrua trajtimeve të shumta duke përfshirë heqjen e gypit të syrit, rindërtimin nga një kockë në këmbë deri në heqjen përfundimisht të gjithë syrit.

Mamaja e saj i tha MyLondon: “Kur i thamë se syri i saj duhej të shkonte. Ajo e mori me të vërtetë, shumë mirë. Ajo e mori më mirë se ne, ajo ishte kaq e guximshme.”

Duke mos pasur sy e bëri atë të ngacmohej në shkollë nga nxënës të tjerë, shtoi mamaja e saj, gjë për të cilën Alexandra e kishte të vështirë të flitej, nga frika se do të shkaktonte më shumë shqetësim për familjen e saj.

Alex iu bë gjithçka e qartë dhe me kalimin e viteve familja mbeti me shpresë se më e keqja ishte pas tyre.

Por më pas në shkurt 2021, pas një kontrolli rutinë, diçka u kap në një skanim. Mjekët thanë se nuk ishin të shqetësuar dhe Alex u kthye gjashtë muaj më vonë për një kontroll tjetër. Masa në skanim ishte rritur ndjeshëm. Kanceri i kordomës ishte kthyer, transmetojnë mediat britanike.

Lexo edhe

Video