Ushtria amerikane zhvillon teknologji për të “shikuar” përmes mureve – foto

Ushtria amerikane zhvillon teknologji për të “shikuar” përmes mureve – foto

Ushtarët shpesh bien në situata të pashpresa – është veçanërisht e papërshtatshme kur ata nuk mund të shohin atë që është prapa një muri, strehe ose automjeti, pasi duhet të rrezikojnë jetën për të gjetur se ku është armiku.

Shtetet e Bashkuara dëshirojnë ta ndryshojnë një gjë të tillë, me ndihmën e teknologjisë së re që kanë zhvilluar.

Bëhet fjalë për teknologjinë e quajtur Sistemi i Integruar i Zmadhimit Vizual (IVAS), të cilat janë, në fakt, syze që përmbajnë një kombinim të kamerave dhe sensorëve, falë të cilave ata projektojnë një imazh të asaj që duhet të jetë prapa një muri ose strehe.


Ushtarët në një automjet të blinduar, duke përdorur këtë sistem nuk do të duhet të dalin jashtë për të parë se çfarë po ndodh, por do të jenë në gjendje të shohin “transmetimin” nga një grup kamerash të montuara në automjet në ekranet e syzeve të tyre të mençura – dhe mund të shohin kamerat gjithashtu në qoshe.

Kur bëhet fjalë për armët, mund të vendosen kamera termike që lejojnë ushtarët të shohin në errësirë ​​dhe syzet gjithashtu mund të shfaqin “harta” digjitale, e cila është veçanërisht e dobishme kur ushtarët janë në një territor të panjohur.

Pentagoni beson se kjo teknologji do të zvogëlojë numrin e viktimave të panevojshme në minimum, pikërisht sepse do të rrisë efikasitetin në fushën e betejës dhe plani është që të investohen 1.1 miliard dollarë në IVAS, e cila do të pajisë kryesisht këmbësorinë në vijën e frontit.

Lexo edhe

Video