Ushqimet që mund të shkaktojnë helmim

Ushqimet që mund të shkaktojnë helmim

Helmimi nga ushqimi mund të shkaktohet nga bakteret, viruset, parazitët, toksinat ose kimikatet në ushqim.

Gëlltitja e këtyre ushqimeve të kontaminuara mund të shkaktojë sëmundje gastrointestinale dhe simptoma të tilla si nauze, të vjella, diarre, dhimbje barku dhe ethe.

Këto ushqime shpesh shoqërohen me baktere të tilla si Salmonella, Listeria monocytogenes dhe E. coli, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje serioze.

Mish pule, viçi, derri dhe gjeldeti

Mishi dhe shpendët e papërpunuar ose të pa gatuar mund të përmbajnë baktere të ndryshme që mund të shkaktojnë sëmundje. Mos lani shpendët ose mishin e papërpunuar pasi kjo mund të përhapë bakteret në ushqime dhe sipërfaqe të tjera.

Fruta dhe perime

Pavarësisht përfitimeve shëndetësore, perimet dhe frutat e papërpunuara mund të shkaktojnë helmim ushqimor nga mikrobet e dëmshme si salmonela, E. coli dhe listeria. Ndotja mund të ndodhë kudo nga ferma në tryezë dhe madje edhe në kuzhinë.

Qumësht dhe produktet e tij


Qumështi i papërpunuar dhe produktet e prodhuara prej tij mund të shkaktojnë sëmundje serioze pasi mund të përmbajnë mikrobe të dëmshme. Pasterizimi i qumështit është i nevojshëm për të vrarë mikrobet që shkaktojnë sëmundje. Infeksioni me Listeria, megjithëse i rrallë, mund të jetë serioz për gratë shtatzëna, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, duke shkaktuar abort, lindje të parakohshme dhe sëmundje të rënda, duke përfshirë vdekjen e foshnjave.

Vezë

Vezët mund të përmbajnë salmonelë, edhe nëse janë të pastra dhe të padëmtuara. Shmangni ushqimet që përmbajnë vezë të papërpunuara ose të papjekura. Mbani vezët në frigorifer. Kur gatuani vezët, sigurohuni që të verdhat dhe të bardhat të jenë të forta.

Ushqim deti

Për të shmangur infeksionet që vijnë nga ushqimi, është e rëndësishme të gatuani ushqim deti në temperaturat e duhura. Rekomandohet të mos hani peshk të papërpunuar ose të papjekur. Frutat e detit dhe produktet me guaske që ushqehen me filtër mund të përmbajnë viruse dhe baktere që mund të shkaktojnë sëmundje ose vdekje, veçanërisht nëse merren nga uji i kontaminuar. Për të shmangur helmimin nga ushqimi, është e rëndësishme që të gatuhen mirë.

Miell i papërpunuar

Mielli është zakonisht një produkt bujqësor i papërpunuar që nuk është trajtuar për të vrarë mikrobet. Mikrobet e dëmshme mund të kontaminojnë drithin ndërsa janë ende në fushë ose në faza të tjera të prodhimit të miellit. Bakteret vriten kur gatuhet ushqimi i bërë me miell. Kjo është arsyeja pse nuk duhet të shijoni kurrë makarona të pa përgatitura ose brumë.

/rtsh.al/

Lexo edhe

Video