Ushqimet e së ardhmes, çfarë mund të hani deri në vitin 2050

Ushqimet e së ardhmes, çfarë mund të hani deri në vitin 2050

Shkencëtarët kanë hartuar një listë të bimëve pak të njohura për popullatën në mbarë botën por që mund të jenë në menu deri në vitin 2050.

Në të ardhmen, mund të hani për mëngjes banane të rreme ose fruta të pemës pandanus.

Lufta e Ukrainës ka nxjerrë në pah rreziqet e mbështetjes në vetëm disa kultura të tregtuara globalisht.

Me 90% të kalorive që vijnë nga vetëm 15 kultura, ekspertët në Kopshtin Botanik Mbretëror në Keë, Londër janë në kërkim të përbërësve për të mbrojtur në të ardhmen dietat tona.

Ndryshimet klimatike po rrisin rrezikun e ‘goditjeve të rënda ushqimore’ ku të korrat dështojnë dhe çmimet e produkteve kryesore rriten me shpejtësi në mbarë botën.

Diversifikimi i ushqimit që hamë është një nga zgjidhjet për të lehtësuar urinë, për të adresuar humbjen e biodiversitetit dhe për të ndihmuar në përshtatjen me ndryshimet klimatike, thotë studiuesi i Kew, Dr Sam Pirinon.

 “Ne e dimë se ka mijëra lloje bimësh të ngrënshme në mbarë botën që konsumohen nga popullata të ndryshme dhe këtu mund të gjejmë disa nga zgjidhjet për këto sfida globale të së ardhmes”, thotë ai.

Nga më shumë se 7000 bimë të ngrënshme në mbarë botën, vetëm 417 rriten gjerësisht dhe përdoren për ushqim.

Pandanusi

Pandanusi (Pandanus tectorius) është një pemë e vogël që rritet në zonat bregdetare nga Ishujt e Paqësorit deri në Filipine.

Gjethet përdoren për të shijuar pjatat e ëmbla dhe të shijshme në pjesën më të madhe të Azisë Juglindore, ndërsa frutat e ngjashme me ananasin mund të hahen të papërpunuara ose të gatuara.

Pema mund të tolerojë kushte sfiduese, duke përfshirë thatësirën, erërat e forta dhe spërkatje me kripë, thotë studiuesi në Kew, Dr Marybel Soto Gomez.

“Është një ushqim rezistent ndaj klimës dhe ushqyes që është gjithashtu i shijshëm”, thotë ajo.

“Do të ishte mirë të diversifikonim portofolin tonë ushqimor për të përfshirë ushqime që janë të përshtatshme kulturalisht, ushqyese dhe që mund të rriten në kushte sfiduese në të gjithë botën.”

“Nëse Pandanus mund të përdoret në mënyrë të qëndrueshme, pa varfëruar burimet për njerëzit vendas, ne duhet ta rrisim atë më gjerësisht”, thotë ajo.


Fasulet

Ushqimet e së ardhmes, çfarë mund të hani deri në

Fasulet, ose bishtajore, janë një tjetër “ushqim i së ardhmes”. Ato janë të lira, të pasura me proteina dhe vitamina B dhe janë të përshtatura për një gamë të gjerë mjedisesh nga brigjet e oqeanit deri te shpatet malore.

Ekzistojnë 20,000 lloje bishtajore në botë, por ne përdorim vetëm një pjesë të vogël. Mendohet se ka qindra në natyrë, por ende të panjohura për shkencëtarët.

Fasulja morama (Tylosema esculentum) është një element kryesor në pjesë të Botsvanës, Namibisë dhe Afrikës së Jugut, ku fasulet zihen me misër ose bluhet në pluhur për të bërë qull ose një pije të ngjashme me kakao.

Jo të gjitha bishtajoret janë të ngrënshme, por ekspertët po eksplorojnë vetitë e specieve të ndryshme për të parë se cilat prej tyre mund të ofrojnë ushqim dhe lëndë ushqyese.

Drithërat e egra

Ushqimet e së ardhmes, çfarë mund të hani deri në

Drithërat, të cilat vijnë nga barishtet, gjithashtu kanë një diversitet të madh, me më shumë se 10,000 lloje, duke ofruar shumë potencial për ushqime të reja.

Fonio (Digitaria exilis) është një lloj drithi ushqyes afrikan i përdorur për të bërë kuskus, qull dhe pije. E kultivuar në vend si kulturë, bima mund të tolerojë kushtet e thata.

Bananet e rreme

Ushqimet e së ardhmes, çfarë mund të hani deri në

Enset ose “banania e rreme” është  “kushërirë” e bananes, por konsumohet vetëm në një pjesë të Etiopisë.

Fruti i ngjashëm me bananen e bimës është i pangrënshëm, por kërcellet dhe rrënjët me niseshte mund të fermentohen dhe përdoren për të bërë qull dhe bukë.

Duke përdorur sondazhet bujqësore dhe punën e modelimit, shkencëtarët parashikuan gamën e mundshme të ensetit gjatë katër dekadave të ardhshme. Ata zbuluan se kultura potencialisht mund të ushqejë më shumë se 100 milionë njerëz dhe të rrisë sigurinë ushqimore në Etiopi dhe vende të tjera afrikane, duke përfshirë Kenian, Ugandën dhe Ruandën.

Lexo edhe

Video