Turqia rrit normat e interesit teksa Erdogan po bën një kthesë ekonomike

Turqia rrit normat e interesit teksa Erdogan po bën një kthesë ekonomike

Turqia ka rritur normën e saj kryesore të interesit nga 8.5 pwr qind në 15 për qind, duke përmbysur një nga politikat ekonomike heterodokse të Presidentit Rexhep Tayyip Erdogan.

Rritja prej 6.5 pikësh ishte shumë më e ulët se sa prisnin ekonomistët, por shënoi një ndryshim të madh në politikë nga ekipi i tij i ri ekonomik i sjellë për të trajtuar inflacionin e dalë nga kontrolli.

Udhëheqësi i Turqisë ka këmbëngulur deri më tani për të mbajtur normat e interesit të ulëta.

Inflacioni është pothuajse 40 për qind dhe turqit janë në prag të një krize të kostos së jetesës.

Kreu i bankës qendrore të Turqisë, Hafize Gaye Erkan, 44 vjeç, u angazhua nga SHBA këtë muaj, pas rizgjedhjes së Erdoganit si president.

Vendimi i saj shënon rritjen e parë të normave të interesit që nga dhjetori i vitit 2020, pas një periudhe të trazuar në të cilën tre guvernatorë të bankës qendrore u pushuan nga puna në më pak se dy vjet, pasi ata kërkuan t’i përmbaheshin ekonomisë ortodokse, shkruan BBC.

Megjithëse rritja pothuajse dyfishon normën e politikës së Turqisë deri në 15%, ajo është shumë më pak se sa kishin parashikuar shumë ekonomistë. Banka e investimeve me bazë në SHBA ‘Morgan Stanley’ kishte sugjeruar se do të shkonte deri në 20%, ndërsa ‘Goldman Sachs’ tha se mund të arrinte 40%.


Në një deklaratë, komiteti i politikës monetare i bankës bëri të qartë se masa e së enjtes ishte fillimi i një procesi gradual, me objektiv uljen e inflacionit në 5%.

Anëtarët e saj thanë se kishin “vendosur të fillonin procesin e shtrëngimit monetar në mënyrë që të vendosnin kursin e de-inflacionit sa më shpejt që të ishte e mundur… dhe të kontrollonin përkeqësimin e çmimeve”.

Problemi i Presidentit Erdogan është se norma e inflacionit të Turqisë mbetet kokëfortë e lartë dhe rezervat e bankës qendrore të saj kanë rënë në nivele kritike të ulëta, pasi ajo shpenzoi miliarda dollarë duke u përpjekur të mbështeste lirën, shkruan BBC.

Normat e interesit kanë rënë nga 19% dy vjet më parë në 8.5% në muajt e fundit dhe ndryshimi i drejtimit do të ketë pasoja për një vend tashmë në krizë ekonomike.

“Është një rrezik, por është një rreth i vështirë për t’u drejtuar”, thotë Ozge Zihnioglu, pedagoge e lartë e politikës në Universitetin e Liverpool-it.

Erdogan “duhet të bëjë diçka për ekonominë, por një zhvendosje e qartë drejt politikave ekonomike ortodokse do të godiste një pjesë të madhe të shoqërisë dhe ai nuk do të dëshironte të kishte atë ndikim në zgjedhjet lokale” vitin e ardhshëm.

Ekonomia e Turqisë u rrit në mënyrë dramatike në vitet e para të udhëheqjes së Presidentit Erdogan. Por në vitet e fundit, ai ka hequr dorë nga mençuria tradicionale ekonomike duke fajësuar kostot e larta të huamarrjes për inflacionin e lartë dhe duke kërkuar të stimulojë rritjen ekonomike./BBC/

Lexo edhe

Video