Tregtia ilegale e lëkurës së gomarit po lulëzon në rrjetet sociale, zbulon raporti

Tregtia ilegale e lëkurës së gomarit po lulëzon në rrjetet sociale, zbulon raporti

Sipas një hetimi të ri, shitja e paligjshme e lëkurës së gomarëve po lulëzon në tregjet online, me tregtarët që shkelin haptazi ligjet lokale dhe shumëkombëshe të mediave sociale si Facebook, që bëjnë pak për të parandaluar tregtinë e paligjshme.

Tregtarët në Facebook po ofrojnë sasi të mëdha lëkurash gomari në faqe, thuhet në raport, duke përfshirë një në Kenia, ku shitja është e ndaluar në mënyrë efektive, e cila listoi 2.000 për shitje të menjëhershme. Raporti gjeti një numër të madh shitësish në vendet që kanë ndalime për tregtimin e lëkurës së gomarit, duke përfshirë Kenia, Nigeria, Burkina Faso, Senegali dhe Gana.

Në raportin e saj, organizata bamirëse Donkey Sanctuary tha se tregtarët promovuan shitjen e lëkurës së gomarëve në Facebook, YouTube, Twitter dhe Instagram. Ajo tha se algoritmet e përdorura nga kompanitë e mediave sociale e bënë të lehtë për blerësit gjetjen e shitësve.

Rreth 4.8 milionë gomarë vriten për tregti çdo vit, sipas raportit, një kërkesë e mbështetur pjesërisht nga bastisjet ndaj fermerëve që varen nga kafshët për jetesën e tyre.

Trafikimi ushqen një kërkesë në rritje për ejiao, një ilaç tradicional kinez që përdor lëkurën e gomarit për të prodhuar një formë xhelatine. Pavarësisht se vetëm 20 vende kanë marrëveshje për tregtimin e ligjshëm të lëkurës së gomarëve me Kinën, lëkurat mbërrijnë në këtë shtet nga më shumë se 50 vende, thotë bamirësia.


Hetuesit për bamirësinë gjetën 382 tregtarë që shisnin lëkurë gomari dhe kafshë të tjera të trafikuara në faqet e tregtisë elektronike, disa prej të cilëve gjithashtu shisnin drogë, flokë njerëzish dhe pasaporta false.

Raporti tha se disa tregtarë operonin gjithashtu në rrjetin e errët dhe shumë përdorën rrjete të krijuara të trafikut të drogës për të transportuar lëkurën. Në rastet kur eksportimi i lëkurës së gomarit ishte i ligjshëm, raporti zbuloi se mallrat ishin të lidhura me sende të tjera të paligjshme të kafshëve të egra, ose droga të paligjshme.

Në një studim shoqërues mbi lidhjen midis tregtisë së gomarëve dhe trafikimit global të kafshëve të egra, Shkolla e Biznesit Saïd e Universitetit të Oksfordit dhe Njësia e Kërkimeve për Ruajtjen e Jetës së Egër gjetën 15.000 artikuj për shitje në shtatë faqe interneti, së bashku me postimet që ofrojnë 13 specie të rrezikuara.

Muajin e kaluar, grupi i fushatës Avaaz tha se kishte dokumentuar një treg të lulëzuar për trafikimin e kafshëve të egra në Facebook, duke gjetur këlyshë tigri, leopardë, papagaj gri afrikanë dhe marmoset pigme, majmuni më i vogël në botë.

Në përgjigje të raportit Avaaz, kompania mëmë e Facebook, Meta, vuri në dyshim vlefshmërinë e metodologjisë së studimit.

“Megjithatë kjo është një hapësirë ​​kundërshtare, dhe njerëzit që qëndrojnë pas këtij aktiviteti të tmerrshëm janë këmbëngulës dhe vazhdimisht evoluojnë taktikat e tyre për t’i shmangur këto përpjekje”, tha një zëdhënës, transmeton Guardian.

Lexo edhe

Video