Tregim futuristik për kalamaj te “ Shqiperise Etnike”

Tregim futuristik për kalamaj te “ Shqiperise Etnike”

Prime minister of Albania, Edi Rama 

“Shqipëria 2021”, e lire, dhe nudo-demokratike, me oferte te re  turistike… Bujrum demokracia!


Dikur si personazh, tash si një mjet mësimi i dashur i kryministrit shqiptar eshte luli.  Luli u denoncua më vonë nga Rama si i “shurdhër”, kundërproduktivë, madje edhe mizogjinistë. Megjithatë, pavarësisht nëse e doni apo e urreni Ramën, nuk mund të mohohet që luli i vocërr ka fituar një vend të duhur në histori.

Karakteri i krijuar i kryeministrit Rama eshte luli, atij i ka kushtuar vemendje te shtuar qe kur Ramboja i tha “s’me ha luci për ty”, thene te drejten kjo forme e komunikimit intelektual, ngriti në kembe shume lula, me me fat ishin ata te cilet mburreshin me emrin e tyre te vertete, jo atë artistik. Luli mori dhene, Rama luante shpesh me te duke e bere mjet serioz te diplomacise dhe politikes brenda shqiptare, sa here permendete lulin ngriteshin në kembe te gjithe lulat në shenje respekti, dhe ishin aq te kujdesshem saqe rrinin gatitu, perafersiht ashtu si pershendetnin “uçu” (ushtaret çlirimtarë të Ukraines qe luftonin ruset). Bile bile ky teoricient i popullit, doli me një ide që do të ndryshonte fytyrën e shkrim -leximit shqip.

Sipas mendimit të shume analisteve, studentët shumë të vegjël do ta kenë të vështirë të lexonin autorin, edhepse fotoja e tij do te zevendesohet në librat historik te Enverit dhe Titos, sepse keshtu do te plotesonin nje standard qe lidhen me librat standardë për fëmijë, qe si model kane lulin e vocerr. Kështu Rama propozoi një koleksion tregimesh të shkurtra që secila do të prezantonte një grusht fjalë të reja. Dhe – në mënyrë kritike – personazhi i Rames-luli, te cilin e perflet gojarisht, sigurisht do të shfaqet në ilustrime të thjeshta të dizajnuara shkollore për të ndihmuar në lidhjen e një fjale të caktuar me përkufizimin e saj.

Lexo edhe

Video