Testimi i vazhdueshëm i rezultateve të vaksinave antiCOVID-19 deri në fund të vitit

Testimi i vazhdueshëm i rezultateve të vaksinave antiCOVID-19 deri në fund të vitit

Nëse së shpejti lejohet të vazhdojë provat klinike, kompania farmaceutike AstraZeneca do të di deri në fund të vitit nëse vaksina e saj eksperimentale mbron njerëzit nga koronavirusi i ri SARS-CoV-2, agjenti shkaktar i covid-19, tha të enjten shefi ekzekutiv i kompanisë.

Qeveritë e shumë vendeve, të dëshpëruara për të ndaluar pandeminë që deri më tani ka vrarë më shumë se 900,000 njerëz dhe ka shkaktuar dëme të mëdha ekonomike dhe sociale, kanë shumë shpresa për vaksinën.

Por prodhuesi britanik i ilaçeve AstraZeneca ndërpreu fazën përfundimtare të testimit të një vaksine të mundshme këtë javë pasi një pjesëmarrës zhvilloi simptoma të padëshiruara të shoqëruara me mielitis, një inflamacion akut të palcës kurrizore.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka caktuar vaksinën që po zhvillohet nga AstraZeneca në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit si vaksinën më premtuese të koronavirusit,

Drejtori i kompanisë, Pascal Soriot, tha se AstraZeneca ende nuk e di diagnozën e pjesëmarrësve të sëmurë në studim dhe se testet shtesë ishin të nevojshme për të përcaktuar nëse ishte mieliti i tërthortë.


Sipas tij, diagnoza do t’i paraqitet për shqyrtim dhe vlerësim një komiteti të pavarur të sigurisë së barnave, i cili do të vendosë për vazhdimin e ekzaminimit.

Pas lajmit për pezullimin e testimit për shkak të dyshimeve në lidhje me sigurinë e vaksinës, aksionet e Astra Zenec në bursë ranë të mërkurën.

Hulumtimet e mëparshme që përfshinin më shumë se 1.000 njerëz treguan se vaksina ishte e sigurt dhe prodhon imunitet. Shpresat e mëdha janë mbështetur në vaksinën e Oksfordit dhe BE tashmë ka siguruar të drejtën për të blerë deri në 400 milion doza nëse miratohet.

Një total deri në 60,000 njerëz duhet të marrin pjesë në programin e testimit të vaksinave, i cili është një numër mjaft i madh për të parë efekte anësore të rralla.

Rastet e mielitit pas vaksinimit janë raportuar më parë, dhe ishin vaksina kundër hepatitit B, difterisë-tetanozit-pertusis dhe fruthit-shytave-rubeolës, por vaksinat janë ende në treg.

Ekspertët argumentojnë se është problematike të lidhet një reagim i tillë auto-imun me vetëm një faktor të ngjashëm me vaksinën, pasi ka më shumë faktorë imunë, hormonalë dhe mjedisorë.

Lexo edhe

Video