Terapia e re për COVID me antitrupat e lamës, shkencëtarët thonë se fillimet janë premtuese

Terapia e re për COVID me antitrupat e lamës, shkencëtarët thonë se fillimet janë premtuese

Terapia kundër COVID-19 me origjinë nga lama Fifi tregoi “potencial domethënës” në fazën e hershme të studimit.

Është një trajtim i bazuar në “nanotrupa”, një version i vogël, më i thjeshtë i antitrupave, të cilat lamat dhe devetë prodhojnë natyrshëm në përgjigje të infeksionit, shkruan BBC.

Sapo terapia të testohet te njerëzit, shkencëtarët thonë se mund të jepet si një sprej i thjeshtë i hundës – për të trajtuar dhe madje parandaluar fazat e hershme të infeksionit.

Profesori James Naismith e përshkroi “nanotrupin” si “emocionuese fantastike”.

Nice Smith, një nga studiuesit kryesorë dhe drejtoreshë e Institutit Rosalind Franklin në Oxfordshire, shpjegoi se brejtësit e infektuar me sprejin e hundës të bazuar në nanotrupa u shëruan plotësisht nga koronavirusi brenda gjashtë ditëve.

Kjo terapi deri më tani është testuar vetëm në kafshët laboratorike, por Shëndeti Publik i Anglisë ka njoftuar se është “agjenti neutralizues më efektiv SARS-Cov-2” i testuar ndonjëherë.

Kjo fuqi e dukshme në luftën kundër koronavirusit vjen nga fuqia me të cilën nanotrupat lidhen me virusin.

Ashtu si antitrupat tanë, nanotrupat e veçantë për virusin lidhen me viruset dhe bakteret që sulmojnë trupin tonë. Kjo lidhje në thelb shënon virusin invaziv me një “flamur të kuq” imunitar, për të lejuar që pjesa tjetër e armëve imune të trupit ta shkatërrojnë atë.


Nanotrupat e prodhuar nga këta studiues, me ndihmën e sistemit imunitar të lamës, lidhen veçanërisht fort.

“Kështu na ndihmoi Fifi, një lamë nga Instituti Franklin,” tha Naismith.

Duke vaksinuar Fifin me një pjesë të vogël, jo infektive të proteinave të virusit, shkencëtarët stimuluan sistemin e saj imunitar për të prodhuar molekula të veçanta. Shkencëtarët më pas përzgjodhën dhe pastruan me kujdes nanotrupat më të fuqishëm në mostrën e gjakut të Fifit – ato që përputheshin më së shumti me proteinën e virusit, si çelësi që i përshtatet më së miri një blloku të veçantë.

Ekipi ishte atëherë në gjendje të rritte sasi të mëdha të molekulave më të fuqishme të zgjedhura posaçërisht.

Naismith tha për BBC -së se “sistemi imunitar është aq i mrekullueshëm sa funksionon akoma më mirë se ne – është e vështirë të mposhtësh evolucionin”.

Profesoresha Shina Kruikshank, një imunologe në Universitetin e Mançesterit, thotë se gjetjet janë “emocionuese, por ende të parakohshme”.

“Ne kemi nevojë për më shumë të dhëna mbi efikasitetin dhe sigurinë, para se të fillojmë testimin te njerëzit. Sidoqoftë, kjo është shumë premtuese, dhe fakti që mund të jetë më i lirë dhe më i lehtë për t’u aplikuar është vetëm një plus. Fatkeqësisht, COVID-19 do të jetë me ne për një kohë të ardhshme, kështu që do të nevojiten më shumë terapi të reja,” tha ajo.

Profesori Naismith dhe bashkëpunëtorët e tij, të cilët publikuan kërkimin e tyre në revistën Nature Communications, pajtohen me vlerësimin, dhe edhe nëse vaksinat janë të suksesshme, trajtimet efektive do të jenë shumë të rëndësishme në të ardhmen, shtuan ata.

“E gjithë bota nuk është vaksinuar me të njëjtin ritëm dhe mbetet rreziku i një numri në rritje të llojeve të reja që do të jenë në gjendje të anashkalojnë imunitetin e vaksinës,” paralajmëroi Nicemit.

Lexo edhe

Video

error: