Tapeti fsheh rreziqe të shumta për shëndetin, ja disa

Tapeti fsheh rreziqe të shumta për shëndetin, ja disa

Ditë më të ftohta po vijnë dhe një tapet në dhomë duket si një zgjedhje logjike. Por a keni menduar ndonjëherë se çfarë rreziqesh shëndetësore fshihen nga qilimat?

Gjegjësisht, qilimat mbajnë pluhur dhe merimangat, dhe kjo është e rrezikshme për shëndetin, sipas Jonathan Bernstein, i cili punon në Departamentin e Imunologjisë dhe Alergjisë në Universitetin e Cincinnati.


Përveç pluhurit dhe merimangave, tapetet me fibra artificiale përmbajnë edhe komponime organike (VOCs) që mund të shkaktojnë dhimbje koke. Bernstein shton se për këtë arsye nuk duhet të hiqni tapitë nga shtëpia, por të ndiqni disa rregulla.

Tapetet me grumbull më të shkurtër dhe përmasa më të vogla janë një zgjedhje më e mirë sepse pastrohen më lehtë dhe alergjenët janë më të vështirë për t’u qëndruar. Nëse planifikoni të blini një qilim të ri, zgjidhni materiale natyrale si pambuku, jute ose kërpi. Gjithashtu, sigurohuni që ata të kenë një certifikatë që konfirmon se nga janë bërë.

Rreziqet e përbërjeve do të jenë më të lehta për t’u përballuar nëse ajrosni rregullisht dhomën. Është e rëndësishme të pastroni tërësisht qilimat me një fshesë me korrent që ka një filtër Hepa. Tapeti duhet të pastrohet me fshesë me korrent nga të dyja anët dhe duhet të lahet thellë një herë në vit.

Video