Talebanët po kërkojnë t’i drejtohen Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së

Talebanët po kërkojnë t’i drejtohen Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së

Talebanët kërkuan t’u drejtoheshin udhëheqësve botërorë para Kombeve të Bashkuara dhe për atë rast ata caktuan zëdhënësin e tyre në Doha, Suhail Shahin, i cili do të ishte ambasadori afgan në Kombet e Bashkuara, raporton sot Reuters.

Ministri i Jashtëm taleban Amir Khan Mutak kërkoi me shkrim nga sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres që përfaqësuesi i tyre të paraqitet në Nju Jork.

Mutaki i kërkoi Shahin të fliste gjatë Asamblesë vjetore të Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, e cila përfundon të hënën, më 27 shtator.

Zëdhënësi i Guterres, Fahran Haq konfirmoi se Mutaki kishte dërguar një letër dhe Reuters shtoi se me këtë veprim fillon “përballja” e talebanëve me Ghulam Isachay, ambasadorin e qeverisë së përmbysur të Afganistanit.

Huck tha se kërkesat rivale për vendin e Afganistanit në Kombet e Bashkuara iu dërguan një trupi prej nëntë anëtarësh, përfshirë përfaqësues të Shteteve të Bashkuara, Kinës dhe Rusisë, por është e diskutueshme nëse talebanët do të arrijnë t’u drejtohen udhëheqësve botërorë.


Nëse OKB -ja përfundimisht pranon ambasadorin e talebanëve, do të ishte një hap i rëndësishëm nga grupi islamik drejt njohjes ndërkombëtare, i cili mund të “zhbllokojë” fondet e nevojshme për ekonominë e shembur afgane.

Guterres tha se dëshira e talebanëve për njohje ndërkombëtare është e vetmja levë që vendet e tjera mund të përdorin për t’i bërë presion ndaj tyre për të formuar një qeveri gjithëpërfshirëse, për të respektuar të drejtat e njeriut, veçanërisht gratë.

Në letër, talebanët gjithashtu deklarojnë se misioni i Isacaj ka “përfunduar dhe nuk përfaqëson më Afganistanin”, shtoi Huck.

Derisa të merret një vendim tjetër, megjithatë, Isacaj mbetet përfaqësues i ambasadave, kështu të paktën thonë rregullat e Asamblesë së Përgjithshme.

Tani për tani, ai është planifikuar të trajtojë ditën e fundit të takimeve të 27 shtatorit.

Lexo edhe

Video