Talebanët kanë një mesazh për Gjermaninë

Talebanët kanë një mesazh për Gjermaninë

Talebanët duan njohje diplomatike dhe ndihmë financiare nga Gjermania, tha një zëdhënës i lëvizjes në një intervistë me një gazetë gjermane.

“Ne duam marrëdhënie të forta dhe zyrtare diplomatike me Gjermaninë,” tha Zabihulah Mujahid për “Welt am Sonntag”.

Talebanët duan ndihmë financiare dhe humanitare nga Berlini, si dhe bashkëpunim në shëndetësi, bujqësi dhe arsim.

Talibanët duan të arrijnë këtë lloj bashkëpunimi edhe me vendet e tjera, tha Mujahid. Në të kaluarën, gjermanët kanë qenë gjithmonë të mirëpritur në Afganistan, tha ai.

“Fatkeqësisht, ata u bashkuan me amerikanët atëherë. Por kjo tani është falur,” tha Mujahid.


Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Mass njoftoi se Berlini do të vazhdojë të ndihmojë zhvillimin e Afganistanit, dhe një nga kushtet për këtë është që talebanët të formojnë një qeveri të gjerë në të cilën do të përfshijë përfaqësues të grupeve të tjera dhe pakicave.

Gjermania ka mbyllur ambasadën e saj në Kabul dhe ka ndërprerë ndihmën për zhvillim që kur talebanët morën pushtetin muajin e kaluar.

Sidoqoftë, Berlini ka premtuar se do të vazhdojë të ofrojë ndihmë urgjente për njerëzit e zhvendosur në Afganistan dhe refugjatët nga ai vend përmes organizatave humanitare.

Bashkimi Evropian ra dakord këtë javë mbi kushtet për bashkëpunim të kufizuar me talebanët. Kushti i parë është që talebanët të konfirmojnë se Afganistani nuk do të jetë një strehë për terroristët që mund të sulmojnë vende të tjera siç ka qenë në të kaluarën.

Për më tepër, talebanët duhet të respektojnë të drejtat e njeriut, veçanërisht të grave, për të formuar një qeveri gjithëpërfshirëse, për të lejuar mbërritjen e papenguar të ndihmës humanitare dhe për të lejuar shtetasit e huaj dhe afganët e cenueshëm të largohen nga vendi.

Lexo edhe

Video