Kush e favorizoi serbinë dhe përse!?

Gjermania është ekonomia kryesor e Evropës. Është partnerja kryesore e tregtisë së jashtme e Serbisë dhe tregu kryesor për produktet…

Ndarja e kishës nga shteti

Shkalla e ndarjes politike ndërmjet kishës dhe shtetit civil në shoqëri, është përcaktuar me strukturat juridike dhe me pikëpamjet juridike…

Iluminizmi dhe “revolucioni i leximit” (reading revolution)

Ndarja e kishës nga shteti – Sipas shkrimtarit dhe akademikut britanik Xhanatan Izrael (Jonathan Irvin Israel, 1946-), kjo periudhë përjetoi…

Lozhat e masonëve dhe iluminizmi

            Me iluminizmin apo me epokën e arsyes kuptohen pikëpamjet filozofike, shkencore dhe racionale, çlirimi nga besëtytnitë dhe besimi në…

Frensis Fukujama – “Fundi i historisë”

Mbase jemi dëshmitarë, jo vetëm të fundit të Luftës së ftohtë apo të ikjes së një periudhe të veçantë të…

MEDLIN OLBRAJT

NË PËRKUJTIM TË MEDLIN OLBRAJT Medlin, Ti e dije se shqiptarët nuk kërkonin kurrfarë drejtësi të posaçme, ngase ndaj tyre…

Aneksimi ilegal i krimesë nga rusia – viti 2016

Gadishulli i Krimesë, i cili me bukuritë historike dhe natyrore të veta konsiderohet parajsë turistike, sot është bërë bazë ushtarake…

Volteri

Autoriteti shpirtëror më i madh i Evropës iluministe shekulli XVIII në Evropë u quajt shekull i Volterit *   *   *…

VIKTOR HYGO

Viktor Hygo (Victor-Marie Hugo, Besançon, 26 shkurt 1802 – Paris, 22 maj 1885) është poet, romancier, dramaturg dhe eseist francez.…

Kosova dhe sjellja jodiplomatike e josep borelit

Më 8 dhjetor të vitit në vazhdim, kryeministri i i Kosovës Albin Kurti pati një takim me përfaqësuesin e lartë…