Lufta çlirimtar në Kosovë dhe NATO-ja

Lufta çlirimtare e Kosovës nuk ishte një  luftë  e nisur rastësishtë, por ajo është  një  luftë  që  i ka rrënjët…

Dilema: Kush e çliroi Kosovën?

Dilema: “Kush e çliroi Kosovën?”, përmbi dy dekada, vijon të jetë në diskutim një temë mbarë kombëtare prej mediave shqiptare,…

Ngjashmëri historike

Menjëherë pas përfundimit të takimeve prej përfaqësuesit të ShBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar dhe ai nga BE-ja, Miroslav Lajçak,…

Poezia bashkëkohore shqiptare

                                                                      ( dhe një antologji) Lexuesve, dashamirësve dhe adhuruesve të artit poetik, krijuesve, studiuesve dhe kritikëve  u është vënë në…

Disa përngjasime të taktikave të UÇK-së me ato të Skënderbeut

 (Kumtesë) Nga Shpëtim Golemi Në kuadër të 550 vjetorit të vdekjes së Heroit tonë Kombtar dhe 36 vjetorit të Lëvizjes…

554 vjetori i vdekjes së Skënderbeut

17 janari i viti 2022 përkon me 554 vjetorin e vdekjes së Skëndërbeut. I. Në Janar të vitin 1968 u…

Aspekte shqiptare nga lufta italo-greke

Lufta italo – greke, 81 vite më para, e cila filloi më 28 Tetor 1940 dhe përfundoi në prill 1941,…

Mosmirënjohja është më e liga e poshtërsive

Kur u shpallën përfundimet e raundit të parë të zgjedhjeve lokale të 17 tetorit 2021 në Kosovë, dhe u bë…

Lufta e lëkursit – pararendse e luftës së vlorës

Gjatë vitit 1877 Harilla Trikupi, ministri i Jashtëm i Greqisë dhe përfaqësues i tërbuar i reaksionit grek, ka ndjekur një…

Lufta e Vlorës përmes poezisë popullore

Vjershëria popullore shqiptare, thotë Ismail Kadare, u rrit gjer në përmasat e një universi, me një zotësi të saj vetjake…