Szunyog viziton instilacionin në formë lëmshi: Të respektohen të drejtat edhe për fëmijët me aftësi të kufizuara

Bashkimi Evropian dhe UNICEF prej ditësh kanë hapur fushatën për rritjen e ndërgjegjësimit për barrierat me të cilat përballen fëmijët me aftësi të kufizuara. Në sheshin “Skënderbeu” në Prishtinë qëndron instilacioni në formë lëmshi përmes së cilit tregohen sfidat me të cilat përballen kjo kategori e fëmijëve.

Sot (e martë), shefi i Zyrës së Bashkimit Evropian në Prishtinë, Tomas Szunyog, vizitoi këtë instilacion së bashku me përfaqësues të vendeve anëtare të BE-së dhe shefen e Zyrës së UNICEF-it në Kosovë, Nona Zicherman. Szunyog theksoi rëndësinë e sigurimit të të drejtave të barabarta për fëmijët me aftësi të kufizuara.

Kjo fushatë gjithashtu synon ta rrisë ndërgjegjësimin për ligje dhe politikat për statusin dhe të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, të cilin gjithashtu e theksoi edhe ambasadori Szunyog.

“Mendoj se është me të vërtetë e rëndësishme të sigurohen të drejta të barabarta për këta fëmijë, t’i identifikojmë ata herët, t’i lejojmë të përdorin të njëjtat sisteme arsimore si fëmijët e tjerë, por edhe t’u sigurohen atyre hapësira publike dhe mundësi publike. Mendoj se kjo është shumë e rëndësishme. Ne gjithashtu duhet të shikojmë në kuadrin legjislativ dhe të kuptojmë se ka nevojë për një ligj të ri, veçanërisht që ka të bëjë me fëmijët me aftësi të kufizuara”, deklaroi Szunyog.

Ambasadori Szunyog njoftoi se lëmshi do të shëtisë edhe në komunat e tjera të Kosovës ndërsa shpreson që fushata të arrijë qëllimin e vet për shkak të rëndësisë së saj.


“Kjo është një fushatë e përbashkët e BE-së dhe UNICEF-it, po e nisim këtu në Prishtinë, por është planifikuar të shkojmë nëpër Kosovë, të vizitojmë komuna të ndryshme dhe të ndërgjegjësojmë për të drejtat dhe nevojat e fëmijëve me aftësi të kufizuara. Ka një lëmsh simbolik sepse besojmë se motoja e nyjës për fëmijët me aftësi të kufizuara mund të tërheqë vëmendjen e publikut. Është vërtet një çështje e rëndësishme. Ne besojmë fort për këtë. Pra, le të shpresojmë se kjo fushatë do të ndihmojë fëmijët”, tha Szunyog.

Fushata gjithashtu avokon për të drejtat e fëmijëve me aftësi të kufizuara me fokus të veçantë në rritjen e qasjes në hapësirat publike, zgjerimin e disponueshmërisë së shërbimeve cilësore gjithëpërfshirëse dhe luftimin e stigmës dhe diskriminimit ndaj fëmijëve me aftësi të kufizuara dhe familjeve të tyre.

Shefja e Zyrës së UNICEF-it në Kosovë, Nona Zicherman, uron që të gjithë t’i bashkohen kësaj fushate, në këtë mënyrë të bëhet më shumë për fëmijët me aftësi të kufizuara.

“Ka shumë faktorë që ndikojnë nëse ata mund të jenë të lumtur, të përfshirë dhe nëse të drejtat e tyre përmbushen. Por nuk ka rëndësi se cila është paaftësia e tyre, apo sa serioze është paaftësia e tyre. Rëndësi ka se çfarë bëjmë ne për ta bërë botën përreth tyre gjithëpërfshirëse, kështu që lëmshi do të thotë se secili prej nesh ka diçka që mund të bëjë, ne mund të tërheqim një pjesë të fillit dhe të ndihmojmë fëmijët me aftësi të kufizuara dhe familjet e tyre të realizojnë të drejtat e tyre. Dhe shpresojmë që të gjithë do t’i bashkohen fushatës që do të vizitojnë lëmshin dhe do të shkruajnë dëshirën e tyre për vendimmarrësit dhe autoritetet në Kosovë, për atë që mund të bëjmë për të përmirësuar jetën e fëmijëve me aftësi të kufizuara dhe familjeve të tyre, dhe i ftojmë të gjithë për t’iu bashkuar UNICEF-it dhe Bashkimit Evropian në këtë fushatë”, tha Zicherman.

Gjithashtu, u tha se UNICEF-i, me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian në Kosovë, është i përkushtuar për të siguruar qasje të barabartë në arsimin gjithëpërfshirës dhe shërbime gjithëpërfshirëse për fëmijët me aftësi të kufizuara.

Lexo edhe

Video