Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Suedezët fillojnë testimin: A mund të arrijë së shpejti e-kruna?

Suedezët fillojnë testimin: A mund të arrijë së shpejti e-kruna?

Banka Qendrore e Suedisë planifikon të provojë përdorimin e monedhës digjitale e-kruna në botën reale dhe bankat tregtare do të përfshihen gjithashtu në projekt.

Bankat qendrore në të gjithë botën po planifikojnë të fillojnë monedhat digjitale të Bankës qendrore (CBDC) në përgjigje të përdorimit në rënie të parave të gatshme dhe si një mënyrë për të përshpejtuar pagesat e brendshme dhe ndërkombëtare.

Deri më tani, projekti pilot i e-kruna është simuluar vetëm brenda Riksbank, raportet e Indeksit dhe në fazën tjetër, projekti do të zgjerohet për të përfshirë pjesëmarrës të tillë si bankat tregtare, tha banka qendrore.

“Teknologjia ofron mundësi të reja, por nuk është testuar kur bëhet fjalë për përpunimin e pagesave me pakicë dhe me nivelin e kërkuar të sigurisë,” deklaron Riksbank.


Projekti pilot zgjat një vit, me qëllim të testimit të mënyrave të mundshme për përdorimin publik të e-krunës në Suedi.

Riksbank ende nuk ka qenë në gjendje të konfirmojë se cilat banka ose ofruesit e shërbimeve të pagesave do të ndihmojnë në fazën tjetër të testimit, por qëllimi është të vlerësojmë se si kruna elektronike mund të përdoret për pagesa të mëdha komerciale dhe të vogla.

Një studim i kryer nga Banka për Zgjidhjet Ndërkombëtare në janar tregoi se bankat qendrore që “mbulojnë” një të pestën e popullsisë së botës ka të ngjarë të fillojnë të lëshojnë monedhat e tyre digjitale në tri vjetët e ardhshëm. Shumë banka qendrore e shohin CBDC si një mjet për të parandaluar konkurrencën e monedhave digjitale dhe për të ruajtur rolin qendror të autoriteteve publike në sistemin e pagesave.

Deri më tani, shumica e bankave qendrore kanë hasur vetëm në hulumtime të CBDC. Vetëm Bahama prezantuan CBDC, ndërsa Suedia dhe Kina filluan testimin.

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: