Studimi: Konsumimi i yndyrave të qumështit zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Studimi: Konsumimi i yndyrave të qumështit zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Njerëzit që konsumojnë më shumë yndyrë qumështi kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare sesa ata që konsumojnë sasi të vogla yndyre qumështi ose e shmangin atë, sipas një studimi të ri.

Një ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë studiuan konsumin e 4.150 njerëzve të moshës 60-vjeç në Suedi, një vend që është një nga prodhuesit dhe konsumatorët më të mëdhenj në botë të produkteve të qumështit – duke matur nivelet e një acidi yndyror të caktuar në gjak, i cili gjendet në produktet e qumështit.

Ekspertët më pas ndoqën grupin për një mesatare prej 16 vjetësh për të vëzhguar se sa prej tyre kishin sulme në zemër dhe goditje në tru, si dhe probleme të tjera serioze të qarkullimit të gjakut, dhe sa vdiqën.

Pas përshtatjes statistikore me faktorët e tjerë të njohur të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare, përfshirë moshën, të ardhurat, stilin e jetës, zakonet dietike dhe sëmundjet e tjera, studiuesit zbuluan se ata me nivele të larta të acideve yndyrore, që tregojnë marrje të lartë të yndyrës së qumështit, kishin rrezikun më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare. 

“Megjithëse gjetjet mund të ndikohen pjesërisht nga faktorë të tjerë përveç yndyrës së qumështit, studimi ynë nuk tregon dëmshmërinë e yndyrës së qumështit në vetvete,” tha Matt Marklund, një studiues i lartë në Institutin George për Shëndetin Global në Sidnei dhe autor i lartë në deklaratë.

“Ne zbuluam se ata me nivelet më të larta kishin në fakt rrezikun më të ulët të CVD (sëmundjeve kardiovaskulare). Këto marrëdhënie janë shumë interesante, por ne kemi nevojë për studime shtesë për të kuptuar më mirë ndikimin e plotë të yndyrave të qumështit dhe produkteve të qumështit në shëndet,” tha ai.

Produktet e qumështit janë të pasura me lëndë ushqyese

“Provat në rritje sugjerojnë se ndikimi i produkteve të qumështit në shëndet mund të varet më shumë nga lloji i konsumuar (djathë, kos, qumësht dhe gjalpë) sesa nga përmbajtja e yndyrës, gjë që ka hedhur dyshime nëse shmangia e yndyrave të qumështit është e dobishme fare. shëndet “, tha Kati Tru nga universiteti i përmendur në një deklaratë dhe shtoi:


“Studimi ynë sugjeron që zvogëlimi i marrjes së yndyrës së qumështit ose shmangia e produkteve të qumështit krejtësisht nuk mund të jetë zgjidhja më e mirë për shëndetin e zemrës.”

“Është e rëndësishme të mbani mend se, edhe pse ushqimet e qumështit mund të jenë të pasura me yndyra të ngopura, ato janë gjithashtu të pasura me shumë lëndë ushqyese të tjera dhe mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme. Sidoqoftë, yndyrat e tjera, të tilla si ato që gjenden në ushqimet e detit ose arrat, mund të kenë përfitime më të mëdha shëndetësore sesa yndyrat e qumështit,” theksoi mjeku.

“Produktet e qumështit nuk duhet të shmangen,” tha për CNN Brian Power, një pedagog në Departamentin e Shëndetit dhe të Ushqyerit në Institutin e Teknologjisë Irlandeze Sligo, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Të dhënat tregojnë një lidhje, jo një marrëdhënie shkakësore

Alice Lichtenstein, drejtoreshë dhe shkencëtare e lartë në Laboratorin e të ushqyerit kardiovaskular të Universitetit Tufts, tha për CNN se shqetësimi i saj më i madh është se rezultatet e studimit mund të interpretohen si kuptim që të gjitha produktet e qumështit të plotë do të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, duke shtuar:

“Shumica e të dhënave nuk mbështesin konsumin e produkteve të qumështit të plotë për të zvogëluar rrezikun e CVD.”

Të dhënat e studimit treguan se grupi me biomarkerin më të lartë të marrjes së qumështit gjithashtu kishte, ndër të tjera, BMI dukshëm më të ulët, ishte më aktiv fizikisht, kishte një normë më të ulët të pirjes së duhanit, normë më të ulët të diabetit tip 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare, arsim i lartë, marrje më e madhe e perimeve, frutave dhe peshkut dhe konsum më i ulët i mishit të përpunuar dhe se  të gjithë këta faktorë shoqërohen me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare.

Hulumtimi u botua në revistën PLOS Medicine.

Lexo edhe

Video