Stradner nga FDD: Putin kërkon të zëvendësojë rendin ndërkombëtar liberal

Stradner nga FDD: Putin kërkon të zëvendësojë rendin ndërkombëtar liberal

Ivana Stradner, këshilltare e Qendrës Barish të FDD-së, sot në Parlamentin ka diskutuar mbi lojërat e luftës informative të Rusisë gjatë okupimit të Ukrainës dhe rrezikun që paraqesin ato për demokracinë evropiane.

Ajo ka thënë se Rusia përmes luftës hibride në Evropë synon të minojë sigurinë evropiane dhe unitetin e NATO-s.

“Putin kërkon të zëvendësojë rendin ndërkombëtar liberal të bazuar në rregulla me një rend që është i sigurt për autoritarizmin dhe e paraqet Rusinë si një fuqi globale dhe ndërmjetësues të pushtetit, që ka të drejtën e një sfere ndikimi mbi “jashtë vendit të saj afër”. Kërkimi i Putinit për të dominuar Ukrainën është në ballë të kësaj beteje më të gjerë”, ka thënë Stradner.

Sipas saj, është ende herët të kremtohet humbja e Rusisë në Ukrainë, pasi Moska zyrtare përdorë informacionin si armë për shkatërrimin e demokracisë evropiane përmes fushatave dezinformuese për të ndikuar në ngjarjet në vende të tjera.

Ajo kujton se vitin e kaluar, Rusia publikoi Strategjinë e re të Sigurisë Kombëtare, në të cilën i kushtoi një pjesë të tërë “sigurisë së informacionit”. Në mënyrë të ngjashme, ministri rus i Mbrojtjes Sergey Shoigu deklaroi se “informacioni është bërë një armë”. Në vitin 2017, zyrtarët rusë pranuan krijimin e trupave të luftës së informacionit, tha ajo.

Stradner ka thënë gjithashtu se fushatat informative të Rusisë janë pjesë integrale e strategjisë së saj të luftës hibride, të cilat filluan me shpejtësi në vitin 2014 me aneksimin e Krimesë.


“Moska pretendoi se zgjerimi i NATO-s ishte një kërcënim për Rusinë. Rusia dhe Putin kanë përhapur një varg të gjatë të gënjeshtrave të tilla për Ukrainën. Moska pretendoi se folësit e gjuhës ruse në Ukrainë u përballën me “gjenocidin” në duart e Kievit dhe do të mirëprisnin një pushtim rus. Moska mohoi shtetësinë ukrainase, duke pretenduar se Ukraina ka qenë gjithmonë pjesë e Rusisë dhe duke e inkuadruar “operacionin e saj special ushtarak” si të nevojshëm për të “çliruar” ukrainasit nga “udhëheqësi i tyre nazist”. Ky mesazh synohej të konsumohej brenda Rusisë, Ukrainës dhe globalisht”, ka thënë ajo.

Ndryshe, Ivana Stradner, këshilltare e Qendrës Barish të FDD-së, fokusohet në operacionet e informacionit dhe sigurinë kibernetike të Rusisë, veçanërisht në përdorimin e formave të avancuara të luftës hibride nga Rusia dhe kërcënimin që ato paraqesin për Perëndimin.

Për shkak të punës së saj për të kuptuar më mirë luftën hibride ruse në Evropën Lindore, Ivanës iu kërkua të dëshmonte para Parlamentit të BE-së dhe të informonte zyrtarë të ndryshëm qeveritarë.

Përpara se t’i bashkohej FDD-së, Ivana punoi si studiuese vizitore në Universitetin e Harvardit dhe pedagoge për një sërë universitetesh, duke përfshirë Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, Shkollën e Drejtësisë.

Fondacioni për Mbrojtjen e Demokracive (FDD) është një institut kërkimor jopartiak me bazë në Uashington, i fokusuar në sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme.

I themeluar menjëherë pas sulmeve të 11 shtatorit 2001, FDD kryen kërkime vepruese, të përgatitura nga ekspertë dhe studiues.  Që nga themelimi i saj, FDD ka ndarë ekspertizën e saj me administratat e Bushit, Obamës, Trump-it dhe Biden-it dhe zyrave të Kongresit.

Lexo edhe

Video