Stomatologët paralajmërojnë: Kjo është koha e ditës kur nuk duhet të lani kurrë dhëmbët

Stomatologët paralajmërojnë: Kjo është koha e ditës kur nuk duhet të lani kurrë dhëmbët

Stomatologët veçanërisht paralajmërojnë kur larja e dhëmbëve mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme.

Shumica dërmuese e njerëzve praktikojnë larjen e dhëmbëve pas çdo vakti, por ndërsa shumë prej nesh mendojnë se larja e dhëmbëve është gjithmonë një ide e mirë, dentistët theksojnë se në të vërtetë është potencialisht i dëmshëm.

Larja e dhëmbëve pas vaktit është një nga zakonet e zakonshme dhe shumë prej nesh kërkojnë një furçë dhëmbësh menjëherë pas vaktit, megjithatë dentistët paralajmërojnë se është një zakon i keq. Arsyeja për këtë është mjaft e thjeshtë. Përkatësisht, tretja fillon në gojë dhe krijohet një mjedis acid në zgavrën me gojë, i cili nuk është kushti më i mirë për larjen e dhëmbëve, sipas stomatologes Jeannie Grecco.


“Kur ju hani ushqime që përmbajnë sheqer (ose niseshte të thjeshtë që ndahet në sheqer në gojën tuaj), bakteret që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve fillojnë të ushqehen me të dhe prodhojnë acid. Kur dhëmbët tuaj janë të ekspozuar ndaj një ambienti shumë acid, ata përkohësisht dobësoni smaltin tuaj duke shkaktuar humbje mineralesh “, tha Jin Lin, pronar i Hurst Pediatrisë Stomatologjike, duke shtuar se, në këtë situatë, pastrimi mund të dëmtojë më tej smaltin.

Shoqata Amerikane e Stomatologjisë rekomandon që të presim të paktën një orë pasi të hamë për të larë dhëmbët. Neil J. Gajjar, ish-presidenti i Akademisë së Stomatologjisë së Përgjithshme, thekson se kjo kohë lejon trupin tonë të neutralizojë mjedisin acid të krijuar potencialisht nga ushqimi acid që gllabërohet. Duke pritur një orë, ne i japim pështymës kohë të mjaftueshme për të bërë punën e saj.

Për një frymë të freskët menjëherë pas vaktit, përdorni fillin e dhëmbëve në vend të furçës së dhëmbëve, pini një gotë ujë të ftohtë ose përdorni çamçakëz pa shtuar sheqer. Gjithashtu, dentistët vërejnë se është ideale të lani dhëmbët çdo 12 orë. Larja e dhëmbëve nuk duhet të anashkalohet kurrë para gjumit, pasi atëherë rrjedha e pështymës zvogëlohet dhe acidi në gojë rritet.

Video