Stoltenberg: Kina po sfidon sigurinë e NATO-s, nuk ka asnjë justifikim për kërcënimet ndaj Tajvanit

Stoltenberg: Kina po sfidon sigurinë e NATO-s, nuk ka asnjë justifikim për kërcënimet ndaj Tajvanit

Çdo përpjekje e Kinës për të ndryshuar status quo-në në ngushticën e Tajvanit do të shkaktojë “pasoja të rënda” për sigurinë rajonale dhe globale tha sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg  tha se blloku është i shqetësuar për retorikën kërcënuese të Kinës në ngushticën e Tajvanit. 

“Nuk ka asnjë justifikim për kërcënimet e Kinës kundër Tajvanit. Dhe nuk do të jetë në interesin e askujt që të ketë një konflikt rreth Tajvanit. Çdo përpjekje e Kinës për të ndryshuar status quo-në me përdorimin e forcës ushtarake do të ketë pasoja të rënda për Azinë Lindore. Por do të ketë gjithashtu pasoja për aleatët e NATO-s dhe për sigurinë globale”, tha Stoltenberg.


NATO përmendi Kinën për herë të parë në dokumentin e saj të konceptit strategjik vitin e kaluar, duke vënë në dukje se vendi po paraqet “sfida sistemike” për sigurinë euro-atlantike.

“Kina nuk është një kundërshtar. Është e rëndësishme që të shmanget çdo ndryshim i status quo-së dhe të kemi bashkim të detyruar me përdorimin e fuqisë ushtarake. Ky është mesazhi për Kinën,” tha Stoltenberg, duke shpjeguar se anëtarët e NATO-s do të vazhdojnë të angazhohen me Kinën për kontrollin e armëve, ndryshimet klimatike dhe çështje të tjera.

NATO ka gjithashtu lidhje të thelluara me vendet e Azisë-Paqësorit, duke përfshirë Australinë, Japoninë, Zelandën e Re dhe Korenë e Jugut.

/rtsh.al/

Lexo edhe

Video