Stojanov: Bullgaria dëshiron të përmirësojë grupin luftarak të NATO-s në Novo Selo

Stojanov: Bullgaria dëshiron të përmirësojë grupin luftarak të NATO-s në Novo Selo

Ambiciet e Bullgarisë janë të përmirësojnë grupin luftarak të NATO-s të stacionuar në Novo Selo nga një batalion në një brigadë, tha ministri në detyrë i Mbrojtjes Dimitar Stojanov pasi mori pjesë në takimin vjetor të Ministrisë së Mbrojtjes të Evropës Juglindore (SEDM) të organizuar nga Sofja.

Vërejtjet e Stojanov ishin në përgjigje të pyetjes së një gazetari për rritjen e numrit të ushtarakëve.

Veprimtaria mbahet nga 16 deri më 18 nëntor në kuadër të Kryesimit Bullgar të Procesit SEDM.

Stojanov tha se në mënyrë që grupi të bëhet më i madh, duhet të përgatitet infrastruktura.


“Kur ftojmë aleatët këtu, duhet të kemi një infrastrukturë të përshtatshme dhe batalione të përshtatshme për t’u stërvitur. Fatkeqësisht, Bullgaria ka ngecje në infrastrukturë. Ajo ka nevojë për burime shtesë të cilat nuk janë lënë mënjanë në buxhetin e vitit të ardhshëm,” vuri në dukje ai.

Për rritjen e trajnimeve të përbashkëta ai tha se shumë nga vendet e SEDM janë tashmë të përfaqësuara në grupin e betejës në Novo Selo, me përfaqësues të Italisë, Turqisë, Greqisë, Maqedonisë së Veriut, Malit të Zi dhe Shqipërisë. Grupi i batalionit duhet të certifikohet pas një trajnimi deri në fund të vitit, tha Stojanov.

Ministri i Mbrojtjes Stojanov iu drejtua vendimit të Këshillit të fundit Konsultativ të Sigurisë Kombëtare për situatën në Ukrainë, të thirrur nga presidenti Rumen Radev në shkurt. Çështja ishte krijimi i një fondi investimi për modernizimin e Forcave të Armatosura, i cili do të grumbullojë fonde të pashfrytëzuara për projektet e modernizimit të viteve të mëparshme dhe të ardhurat buxhetore të Ministrisë së Mbrojtjes. Stojanov kujtoi se një fond i tillë nuk është krijuar.

Ai tha se kabineti kujdestar ka krijuar një llogari të veçantë për blerjen e avionëve luftarakë F-16 dhe për infrastrukturën që duhet të ndërtohet. Ministri tha se aty  do të derdhen para nga buxheti i Ministrisë së Mbrojtjes. Deri më tani, fondet e pa absorbuara janë kthyer në buxhetin qendror. Stojanov tha se në llogari janë depozituar 110 milionë levë. Të mërkurën e ardhshme do t’i bëhet një propozim kabinetit për t’i rritur këto para në 170 milionë levë, tha ai.

Lexo edhe

Video