Centar za inovacije i razvoj obučava žene za unapređenje svog poslovanja
Video
Pročitajte: 3 мин.
1 month ago
Линк је копиран

Mnoge žene iz regiona opštine Mitrovica prenele su svoja iskustva iz oblasti biznisa tokom obuke koja je danas održana u Mitrovici, u okviru projekta „Podrška ženama u razvoju njihovog poslovanja“, koji realizuju ne- vladina organizacija „Centar za inovacije i razvoj“, koju preko Kancelarije za vezu Slovačke na Kosovu, finansira Slovačka agencija za razvoj i međunarodnu saradnju „ Slovak Aid '.

Glavni fokus na ovoj obuci bila je upotreba tehnologije veštačke inteligencije (AI) za razvoj proizvoda i poslovnog modela, dok je realizovan i praktični rad, gde su učesnici ove obuke radili u grupama i pojedinačno na izradi liste proizvoda, novih poslovni model, ili recepte koristeći AI.

Stručnjak za ekonomsko osnaživanje žena Ljinda Baljeta iz „Centra za inovacije i razvoj“ rekla je da veštačku inteligenciju treba staviti u službu bez obzira na profesiju, odnosno vrstu posla koji žene vode.

Prema njenim rečima, ovo je glavni fokus današnje obuke, dok je najavila da su tokom sesije ispitani različiti AI alati koje žene mogu da koriste da razviju svoje poslovanje i unaprede svoje prisustvo na tržištu.

„Veštačka inteligencija (AI) je tu da ostane, tako da moramo da stavimo AI na našu uslugu, bez obzira na profesiju ili vrstu posla koji vodimo. Ovo je fokus sesije obuke sa ženama vlasnicama preduzeća iz regiona Mitrovice. Danas gledamo različite alate veštačke inteligencije koje mogu da se koriste za razvoj njihovih poslovanja, nove kreativne ideje  da bi poboljšali svoje prisustvo na tržištu“, rekla je Baljeta .

S druge strane, Maliće Mustafa , iz sela Zasela u opštini Mitrovica, koja se bavi pčelarstvom, rekla je da su poštenje prema kupcima, kao i pozitivni efekti pčelinjih proizvoda glavni ključ uspeha njenog poslovanja.

„Pošteni smo prema klijentima koje imamo, a apiterapija koju ljudi koriste ima mnogo pozitivnih efekata. Kupci odlaze zadovoljni, posebno kod pčelinjih proizvoda, uvek smo korektni, zato smo i stigli tu gde jesmo... Obuke su dobrodošle, jer sam kao žena u biznisu imala mnogo prednosti ... Posebno ova obuka koju  imamo sa ženama u biznisu je dobrodošla za sve žene i za nas“, naglasila je Mustafa.

Dok je i Hata Hadžiu iz Vaganice u Mitrovici, koja ima dva sopstvena plastenika i preko organskih proizvoda brine o tradicionalnom kuvanju, rekla da posao u njenom poslovanju ide dobro i da su joj ovakve obuke veoma dobrodošle.

„Ja sam registrovala preduzeće pre dve godine i posao ide dobro i ove obuke nas čine svesnijim ... veoma su dobrodošle “, objasnio je Hadžiju. Inače, današnja obuka u Mitrovici je bila poslednja sesija, dok je 'Centar za inovacije i razvoj' održao ukupno šest obuka iz oblasti poslovanja sa ženama iz celog Kosova, od čega četiri onlajn i dve uz fizičko prisustvo, gde su obrađene teme kao što su „Učešće i pravilna prezentacija na sajmovima“, „Umrežavanje, standardi bezbednosti kvaliteta hrane“, „Obezbeđivanje mreže za snabdevanje osnovnim proizvodima“, „Marketing, promocija i veštačka inteligencija za razvoj poslovanja“, i druge slične teme.

Ova veb stranica se održava i upravlja od strane novinske agencije KosovaPress. Sav materijal na ovoj veb stranici je jedinstvena produkcija KosovaPressa, tako da KosovoPress ima sva prava koja su data zakonom o autorskim pravima prema zakonskim odredbama o autorskom i intelektualnom vlasništvu. Upotreba, modifikacija, i distribucija za komercijalne svrhe su strogo zabranjeni.
Ova veb aplikacija razvijena je uz podršku #SustainMedia Programme, sufinansiranog od strane Evropske Unije i Vlade Nemačke, koji sprovode GIZ, DW Akademie i Internews. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost KosovaPress-a i ne odražava nužno stavove EU ili Nemačke vlade.
© 2002-2024 Sva prava zadržana su od A.P.L. KosovaPress