Spanja: Paketa e tretë e ndihmës prej 10 miliardë eurosh për lehtësimin e inflacionit

Spanja: Paketa e tretë e ndihmës prej 10 miliardë eurosh për lehtësimin e inflacionit

Spanja njoftoi sot paketën e tretë të masave për të mbështetur qytetarët me vlerë 10 miliardë euro për të zbutur ndikimin e inflacionit, duke e çuar totalin e ndihmës shtetërore në 45 miliardë euro nga fillimi i vitit 2022.

Spanja, si vendet e tjera evropiane, po lufton me një krizë të kostos së jetesës që është përkeqësuar nga ndikimi i luftës në Ukrainë në çmimet e energjisë.

Paketa përfshin një bonus një herë prej 200 euro për rreth 4.2 milionë familje me të ardhura vjetore deri në 27,000 euro dhe zgjerimin e kredive tatimore për faturat e energjisë në gjysmën e parë të 2023, u tha gazetarëve kryeministri Pedro Sanchez.

Kjo paketë ndihme vjen pas masave të ngjashme në mars dhe qershor që përfshinin ndihmë direkte, ulje taksash, kredi të buta dhe kontrolle të qirasë.

Këto masa, krahas marrëveshjes së arritur nga Spanja me Bashkimin Evropian për kufizimin e çmimit të gazit për prodhimin e energjisë elektrike, arritën njëfarë suksesi.

Në nëntor, inflacioni spanjoll u ngadalësua në 6.7 për qind nga viti në vit, që është norma më e ulët në bllokun 27-anëtarësh të BE-së.


Ngadalësimi i inflacionit u mbështet nga rënia e ndjeshme e çmimit të energjisë elektrike, e cila ra me 22.4 për qind në muajin nëntor krahasuar me një vit më parë.

Megjithatë, çmimet e ushqimeve, të cilat u rritën me 15 për qind gjatë tetorit dhe nëntorit 2022 krahasuar me një vit më parë, vazhdojnë të shtrydhin buxhetet familjare të spanjollëve.

Qeveria njoftoi se do të ulë në zero taksën e vlerës së shtuar për ushqimet bazë, si buka, djathi, qumështi, frutat dhe perimet dhe drithërat nga 4 për qind që është aktualisht. TVSH-ja për makaronat dhe vajrat ushqimorë do të përgjysmohet në pesë për qind, tha Sanchez.

Kryeministri spanjoll njoftoi gjithashtu një vazhdim 12-mujor të subvencioneve për udhëtarët që përdorin trenin për të shkuar dhe nga puna dhe një zgjatje të kufizimeve në rritjen e çmimeve të qirasë së pronave.

Megjithatë, zbritja në çmimin e benzinës për konsumatorët, përveç sektorit të transportit, do të hiqet.

Sanchez tha se mbështetja e ofruar deri më tani e kishte ndihmuar Spanjën të regjistronte rritje të fortë ekonomike këtë vit, të cilën ai e vlerësoi në më shumë se 5 për qind, mbi parashikimet e mëparshme të qeverisë prej 4.4 për qind.

Lexo edhe

Video