Sot nisin aktivitetet treditore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor

Sot nisin aktivitetet treditore për përkujtimin e viktimave në trafikun rrugor

Asociacioni Kosovar i Motorizimit (AMRKS) së bashku me Tempullin, Institutin për siguri rrugore dhe hulumtime në transport, Policinë e Kosovës dhe Ministrinë e Mjedisit nga data 18 deri më 21 nëntor do të shënojnë Ditën Botërore të përkujtimit të viktimave në aksidentet e trafikut rrugor.

Kjo ditë sivjet ka në qendër të vëmendjes uljen e shpejtësisë së lëvizjes në trafik – shpejtësi të ulët, të cilat kanë potencialin për të parandaluar shumë vdekje dhe lëndime serioze, në veçanti ato të këmbësorëve dhe të gjithë përdoruesve të tjerë të rrugës – fëmijë, të moshuar dhe të personave me aftësi ndryshe.

Këto aktivitete kanë filluar nga Federata Evropiane e Viktimave të Trafikut Rrugor (FEVR) në vitin 1995 dhe janë miratuar nga OKB-ja përmes Rezolutës 60/5 të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara me datë 26 tetor 2005 dhe është bërë thirrje për një Ditë Botërore vjetore të Përkujtimit të viktimave të trafikut rrugor, si një ditë e veçantë, e duhur dhe e dedikuar për viktimat e këtyre aksidenteve por edhe për familjet e tyre.

Ky vit shënon fillimin e Dekadës së re të Veprimit për Sigurinë Rrugore 2021-2030, gjatë së cilës Dita Botërore do të luajë një rol shumë të rëndësishëm-duke nënvizuar vetë arsyet për të gjitha veprimet e nevojshme gjatë kësaj Dekade të ardhshme.


Si çdo vit, objektivat e kësaj dite janë të sigurojnë një platformë për viktimat e trafikut rrugor dhe familjet e tyre për të kujtuar të gjithë njerëzit e vrarë dhe të lënduar rëndë në rrugë; pranuar dhe mirëpritur punën thelbësore të shërbimeve të urgjencës: tërhequr vëmendjen ndaj përgjegjësive ligjore ndaj fajtorëve në rastet e vdekjeve dhe lëndimeve nga aksidentet në rrugë; avokuar për veprime të bazuara në fakte për të parandaluar apo eventualisht ndaluar vdekjet dhe lëndimet nga aksidentet.

Sot në ora 10:00 do të lansohen aktivitetet për Shënimin e Ditës Botërore të përkujtimit të viktimave në aksidentet e trafikut rrugor, në Lebanë, rruga për Podujevë, ndërsa në orën 12:00 është aktiviteti i radhës për dhënien vullnetare të gjakut për personat e lënduar në aksidente trafiku, në Akademinë Tempulli.

Aktivitetet vazhdojnë nesër në orën 10:00 me një tryezë diskutimi me përfaqësues institucionesh dhe pjesëmarrës nga shoqëria civile me temën “Siguria e të rinjve në rrugë”.

Dita e tretë dhe e fundit e aktiviteteve do të shënohet më 21 nëntor, në ora 18:00 me ndezjen e qirinjve për të gjitha viktimat e aksidenteve në trafik, te Teatri Kombëtar.

Lexo edhe

Video