Sot Dita Botërore e Zemrës

Sot Dita Botërore e Zemrës

Dita Botërore e Zemrës shënohet dhe festohet çdo vit më 29 shtator, me qëllim rritjen e ndërgjegjësimit për sëmundjet kardiovaskulare dhe mënyrën e kontrollit të tyre për të mohuar ndikimin e tyre global.

Festa ndërkombëtare u krijua nga Federata Botërore e Zemrës në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Presidenti i Federatës Botërore të Zemrës nga viti 1997 deri në 1999, Antoni Bayés de Luna, e kishte konceptuar këtë ide.

Festimi i parë i ngjarjes vjetore u zhvillua më 24 shtator 2000 dhe deri në vitin 2011, Dita Botërore e Zemrës shënohej të dielën e fundit të shtatorit.

Sëmundjet kardiovaskulare (CVD) janë shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në nivel global.


Rreth 17 milionë njerëz vdesin nga CVD çdo vit. Sëmundjet koronare të zemrës ose goditjet në tru ishin shkaqet kryesore të këtyre vdekjeve.

Një keqkuptim i zakonshëm për CVD është se ajo ndikon më shumë njerëz në vendet e zhvilluara, të cilët janë më të varur nga teknologjia dhe udhëheqin një mënyrë jetese të ulur. Por më shumë se 80% e vdekjeve ndodhin në vendet me të ardhura të mesme dhe me të ardhura të ulëta.

Për fat të mirë, shkaqet kryesore të sëmundjeve kardiovaskulare janë faktorë të modifikueshëm, të cilët përfshijnë mungesën e stërvitjes, pirjen e duhanit dhe dietën e dobët.

Sistemet ekonomike të vendeve gjithashtu ndikohen kryesisht nga sëmundjet kardiovaskulare – kostoja e trajtimit është e lartë dhe dështimi për të trajtuar sëmundjet në kohë rezulton në humbje të produktivitetit dhe mungesa të gjata nga puna.

Më shumë se 90 vende marrin pjesë në këtë festë ndërkombëtare çdo vit. Si rezultat, Dita Botërore e Zemrës është dëshmuar të jetë një mjet efektiv për shpërndarjen e informacionit rreth CVD.

Niveli i lartë i përfshirjes nga qeveritë dhe organizatat është më i rëndësishmi për vendet në zhvillim, të cilat janë shumë të prekura nga këto sëmundje.

Lexo edhe

Video