Skandali me naftë, BE i kërkon Volkswagenit të kompensojë të gjithë klientët

Skandali me naftë, BE i kërkon Volkswagenit të kompensojë të gjithë klientët

Bashkimi Evropian (BE) i ka kërkuar prodhuesit gjerman të makinave Volkswagen që të paguajë kompensim për të gjithë blerësit e makinave të kompanisë për shkak të skandalit të emetimit të gazit, jo vetëm në Gjermani, por edhe në të gjitha vendet e BE-së.

Një deklaratë nga Komisioni Evropian tha se pasi u zbulua se kompania tregoi emetime të ulëta në 2015, Volkswagen vendosi të tërheqë 8.5 milionë automjete të prodhuara në BE në mënyrë që të bëjë korrigjimet e nevojshme, dhe se pjesa e automjeteve të korrigjuar arriti në 80 për qind.

Sidoqoftë, u theksua se prodhuesi gjerman nuk dha një garanci të plotë për problemet që mund të shfaqen pas riparimeve të bëra pas “skandalit me naftë”.

Një deklaratë nga Rrjeti i Bashkëpunimit për Mbrojtjen e Konsumatorit (CPC) tha se Didier Reynder, një anëtar i Komisionit të BE-së përgjegjës për drejtësinë dhe të drejtat e konsumatorit, vitin e kaluar i kërkoi Volkswagen të ofrojë kompensim të drejtë për të gjithë qytetarët e BE -së që janë klientët e tyre.


U theksua se praktika e biznesit e Volkswagen në trafikun e automjeteve me naftë me një sistem të paligjshëm të trajtimit të gazit shkel ligjet e BE -së për mbrojtjen e konsumatorit, andaj u kërkua kompensim për klientët në të gjithë BE-në.

Volkswagen tashmë ka rënë dakord të paguajë kompensim vetëm për klientët që jetonin në Gjermani në kohën e blerjes.

Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit në SHBA njoftoi në shtator 2015, se Volkswagen kishte manipuluar testet e emetimit dhe se automjetet me naftë të kompanisë po ndotin mjedisin mbi nivelet normale.

Duke pranuar se programi mashtrues u përdor në testet e emetimeve të përafërsisht 11 milionë automjeteve me naftë në të gjithë botën, Volkswagen ka qenë prej kohësh në qendër të vëmendjes së publikut për shkak të skandalit me naftë dhe pagoi gjoba të larta ndaj autoriteteve amerikane dhe gjermane, dhe iu desh të tërhiqte miliona automjete.

Lexo edhe

Video