Skandali i prodhimit të mishit, gjermanët s’e kishin idenë çfarë kanë ngrënë

Skandali i prodhimit të mishit, gjermanët s’e kishin idenë çfarë kanë ngrënë

Një skandal i madh ka shpërthyer në Gjermani për kompaninë më të madhe gjermane të përpunimit dhe prodhimit të mishit.

Mediat gjermane pretendojnë se Tönnies përdor mish të ndarë mekanikisht për të prodhuar salsiçet e saj, por e mban sekret. Mishi i ndarë mekanikisht shtypet nga trupat e kafshëve ose kockat e grira trashë me mbetjet e mishit, gjë që jep një masë të butë dhe mbi të gjitha të lirë.

Por me ligj, prodhuesi duhet ta tregojë këtë në mënyrë specifike në produkt. Megjithatë, ky nuk është rasti këtu. Testet laboratorike nga profesori universitar Bremerhaven Stefan Wittke për Spiegel dhe televizionin NDR japin prova konkrete.

NDR dhe Spiegel dërguan për testim 30 mostra të salsiçeve të shpendëve dhe mishit të shpendëve nga prodhues të ndryshëm.

Rezultati i frikshëm: nëntë mostra, duke përfshirë katër produkte sallame organike, u bënë nga mish i ndarë mekanikisht. Megjithatë, nuk kishte asnjë dëshmi të përdorimit të mishit të ndarë mekanikisht në dhjetë mostrat e ftohta të ekzaminuara me copa filetosh, mish derri ose mish të pjekur.

Profesori universitar Stefan Wittke ka zhvilluar një metodë të re që mund të zbulojë përdorimin e mishit të ndarë mekanikisht në produktet e sallamit, gjë që më parë ishte pothuajse e pamundur.

Pesë nga nëntë produktet që përmbajnë mish të ndarë mekanikisht janë prodhuar nga Zur Mühlen Group, i cili i përket Tönnies.

Dy produkte nga prodhuesi lindor-westfalian Franz Wiltmann dhe nga një produkt nga Wiesenhof dhe Mecklenburger Landpute ishin gjithashtu në mesin e rasteve pozitive.


Këto mallra shiteshin nën brende të tilla si Gutfried, Edeka Bio, Rewe Bio ose Rewe Beste Wahl.

Përdorimi i mishit të shpendëve të ndarë mekanikisht nuk është i ndaluar në Gjermani, por askund nuk është bërë një etiketë e veçantë për këtë lloj produkti mishi.

Zëdhënësit e kompanive që i përkasin Tönnies Holding (përfshirë Gutfried) shkruajnë se nuk përdoret mish i ndarë mekanikisht dhe se ata dyshojnë në procedurën e testimit të Wittke.

“Askund në prodhimin tonë nuk përdorim ‘mish të ndarë’. Ne refuzojmë ta përdorim për shkak të cilësisë së tij, “tha një zëdhënëse e Wiltmann.

Kompania Wiesenhof raportoi se mostra e shpendëve e testuar nuk përmbante mish të ndarë mekanikisht, por inspektorët e ushqimit mbështesin procesin e ri të testimit.

Matthias Denker, kreu i departamentit në Zyrën Shtetërore për Sigurinë Ushqimore në Mecklenburg, tha se metoda e re e testimit është shumë e besueshme.

Shoqatat për mbrojtjen e konsumatorëve u tronditën nga rezultati.

Armin Valet i Qendrës së Këshillimit të Konsumatorit në Hamburg tha se kur kompanitë e mishit përdorin mish të ndarë mekanikisht pa e theksuar atë në produkte, është mashtrim i konsumatorit në shkallë të gjerë.

Nëse pretendimet janë të sakta, Matthias Wolfschmidt i Foodwatch sheh një rast të qartë të mashtrimit të konsumatorit. Ai thotë se është një “mashtrim i konsumatorit” dhe argumenton se mallrat nuk duhet të shiten më nëse dyshimi konfirmohet.

Lexo edhe

Video