Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Sindroma Takotsubo shkaktohet nga vuajtjet e dashurisë dhe vepron si një sulm në zemër

Sindroma Takotsubo shkaktohet nga vuajtjet e dashurisë dhe vepron si një sulm në zemër

Një ekip i shkencëtarëve britanikë kohët e fundit zbuluan se një goditje e rëndë ndaj emocioneve mund të shkaktojë po aq dëm sa një sulm në zemër, zbulon portali Daily Mail. Ky lloj stresi në zemër fillon me një humbje të madhe emocionale, e cila shkakton tronditje dhe dobësim të muskulit.

Sipas shkencëtarëve britanikë, nuk ka nevojë të shqetësohemi për këtë, sepse ata supozojnë se dëmi është i përkohshëm dhe se personi do të shërohet vetë pas një kohe.

Studiuesit në Universitetin e Aberdeen, ndërkohë, kanë zbuluar se dëmi është i përhershëm dhe i ngjashëm me atë që një sulm në zemër lë në zemër.

Studiuesit ndoqën tridhjetë e shtatë subjekte për dy vjet, të cilët kanë kardiomiopati të stresit ose sindromë të zemrës së thyer, të ashtuquajturat ‘Takotsubo’. Ai mban emrin e fundit sepse u përshkrua për herë të parë në Japoni dhe ka të bëjë me ndjenjën e dhimbjes së papritur të gjoksit të shkaktuar nga disa strese emocionale, të tilla si humbja e një të dashur ose një ndarje e rëndë, që të kujton një sulm në zemër.

Këto simptoma mund të vijnë për shkak të reagimit të zemrës ndaj një vale të hormoneve të stresit. Një pjesë e zemrës është zgjeruar përkohësisht dhe nuk mund të pompojë gjak mirë, ndërsa pjesa tjetër e funksioneve të zemrës janë normale.


Rezultatet e rezonancës magnetike dhe ultrazërit të tyre treguan se ka ende dëmtime fizike në zemër pas muajsh, madje edhe vite pas shokut të përjetuar.

Shumica e të anketuarve treguan dobësi dhe vështirësi në kryerjen e disa ushtrimeve të dhëna dhe u lodhën shpejt. Studiuesit arritën në përfundimin se një zemër e thyer duhet të trajtohet njësoj si ajo që i mbijeton një sulmi në zemër.

Sindroma prek gratë më shumë sesa burrat, dhe besohet se numri i pacientëve është edhe më i lartë se ata që janë aktualisht zyrtarë.

Profesori Jeremy Pearson nga Fondacioni Britanik i Zemrës paralajmëron se ‘Takotsubo’ është një sëmundje shkatërruese që mund të prekë njerëz plotësisht të shëndetshëm.

Tani për tani, nuk ka ndonjë terapi specifike për këtë sindromë sepse prej kohësh besohet se nuk lë efekte të dëmshme në zemër, por ky zbulim mund ta ndryshojë atë.

Video

error: