Simptomat e diabetit: Farmacisti nënvizon gjashtë shenjat kryesore – sa i njihni?

Simptomat e diabetit: Farmacisti nënvizon gjashtë shenjat kryesore – sa i njihni?

Shumë prej nesh njohin ose kanë njohur dikë që ka diabet; madje mund t’i kemi pyetur se si e menaxhojnë gjendjen e tyre ose i kemi parë t’i bëjnë vetes një injeksion insulinë. Por a e kemi pyetur ndonjëherë veten, a e kam? Gjendja mund të qëndrojë e fjetur për vite përpara se të shfaqen simptomat.

Sipas farmacistes së Pharmacy2U, Sumaiya Patel, ekzistojnë gjashtë simptoma kryesore për t’u dalluar.

-Humbje peshe e pashpjegueshme

-Plagët që shërohen ngadalë

-Etje e tepruar

-Urinoni shpesh, veçanërisht gjatë natës

-Lodhje e rëndë

-Përjetimi i infeksioneve të tilla si mëllenjë.

Diabeti i tipit 2 shkaktohet ose nga pankreasi juaj që nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose trupi juaj nuk është më në gjendje të përdorë insulinën që prodhon.

Është pak më i lehtë për t’u trajtuar – ndryshimet e stilit të jetesës si rritja e ushtrimeve fizike dhe një dietë më e mirë mund t’i ndihmojnë njerëzit të përmirësojnë gjendjen e tyre.


Nëse kjo është e paefektshme, atëherë mund të përshkruhen ilaçe.

Faktori më i rëndësishëm, veçanërisht me diabetin e tipit 1, është se ai duhet të monitorohet rregullisht.

Është e rëndësishme të monitorohen rregullisht nivelet e sheqerit në gjak. Nëse nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të larta, dozat e insulinës mund të kenë nevojë të rriten dhe nëse ato bëhen shumë të ulëta. Kjo mund të korrigjohet duke ngrënë ushqim me sheqer ose një tabletë glukoze.

Megjithatë, edhe pse diabeti duhet të menaxhohet dhe monitorohet, ai nuk është një kusht kufizues; Në fillim të këtij viti, prezantuesi i Radio 1 Xtra dhe diabetik i tipit 1, Reece Parkinson përfundoi me sukses Ultramaratonën e tij të parë.

Persona të tjerë të famshëm që jetojnë me këtë sëmundje janë këngëtari Nick Jonas, ish-kryeministrja Theresa May dhe aktori Tom Hanks.

Të dy diabeti i tipit 1 dhe i tipit 2 kanë faktorët e tyre të rrezikut që do të ndikojnë në sa gjasa keni për të marrë këtë gjendje.

Me tipin 1, faktorët kryesorë të rrezikut janë mosha dhe historia juaj familjare. Ndërsa mund ta merrni atë në çdo moshë, si në rastin e Reece Parkinson dhe Tom Hanks, ka më shumë gjasa ta merrni kur jeni fëmijë, adoleshent ose i ri.

Faktori i dytë është historia familjare, nëse një anëtar i familjes suaj të ngushtë e ka atë, atëherë ka më shumë gjasa që ju ta zhvilloni atë.

Megjithatë dihet më shumë për faktorët e rrezikut të Tipit 2. Faktori më i dukshëm është mënyra juaj e jetesës, si pesha juaj dhe sa pini duhan, pini dhe ushtroni; një dietë e shëndetshme (pa duhan) do të ulë shanset për të zhvilluar Tipin 2.

Përveç kësaj, kushtet e shëndetit mendor janë gjetur gjithashtu të kenë një ndikim me skizofreninë, çrregullimin bipolar dhe depresionin të lidhura me gjendjen, megjithëse rreziku është shumë i ulët.

Video