Si ta trajtojmë dhimbjen e shpinës

Si ta trajtojmë dhimbjen e shpinës

Duke marrë parasysh të gjithë familjen e dhimbjeve të kyçeve, pjesë e së cilës është dhimbja e shpinës, si p.sh. dhimbjet e qafës, shpatullave, gjurit, kyçit të këmbës dhe ijeve, rezulton se këto çrregullime përfaqësojnë shkakun e parë të mungesës në vendin e punës dhe një nga zërat më të rëndësishëm në shpenzimet e shëndetit publik.

Dr. Giovanni Castellani, specialist i kineziologjisë dhe partner i kompanisë së trajnimit të mirëqenies së korporatës Eukinetica SB, dhimbja e kyçeve, si çdo formë dhimbjeje, mund të jetë kalimtare ose afatgjatë.

Në rastin e parë mund të ketë intensitet të ndryshueshëm, madje mjaft intensiv, por të zgjasë për një periudhë të shkurtër kohore: në këtë rast flasim për dhimbje akute. Nëse, nga ana tjetër, ajo kalon 6 muaj qëndrim, flasim për dhimbje kronike. Dhimbjet e kyçeve, qofshin ato akute apo kronike, duhet të interpretohen si një formë komunikimi nga trupi ndaj nesh, ashtu si drita e kuqe në kroskotin e makinës që na fton të mos vonojmë.


Muajt e verës janë sinonim i pushimeve, të gjata apo të shkurtra, të një ndjenje më të madhe relaksi dhe një jete të shëndetshme. Prandaj, ato janë koha e përkryer për t’u kujdesur për veten, madje duke iu përkushtuar pak “mirëmbajtjes së zakonshme” të trupit tonë.

Me pak fjalë, është koha të reflektojmë për zakonet tona dhe, nëse është e nevojshme, t’i ndryshojmë ato të paktën pak, duke iu përkushtuar atyre zakoneve të shëndetshme që na ndihmojnë të ndihemi mirë: shpresa është që, nëse i zbatojmë ato me pak. të qëndrueshmërisë, këto praktika të mira mund të stabilizohen dhe konsolidohen, duke na shoqëruar rregullisht edhe në dimër.

Në veçanti, për shpinën dhe kyçet tona ne mund të bëjmë shumë me disa ushtrime të thjeshta për t’u praktikuar çdo ditë, ashtu si bëjmë “mirëmbajtjen rutinë” të buzëqeshjes sonë, duke larë dhëmbët 2 herë në ditë.

Lexo edhe

Video