Si ndikon gjumi në karrierë

Si ndikon gjumi në karrierë

Cilësia e gjumit ndikon në disponimin e grave dhe ndryshon mënyrën se si ndihen për zhvillimin e karrierës së tyre.

“Kur gratë flenë mirë dhe për këtë arsye zgjohen me humor të mirë, ato kanë më shumë gjasa të përqendrohen në përparimin e tyre në punë,” shpjegon autorja kryesore Leah Sheppard, një profesoreshë e asociuar në Kolegjin e Biznesit Carson të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit. “Nëse, nga ana tjetër, gjumi i tyre është i pamjaftueshëm dhe në këtë mënyrë u zvogëlon disponimin pozitiv, atëherë ata nuk do të tregojnë të njëjtin përkushtim”

Studiuesit arritën në këtë përfundim pas një studimi dy-javor me 135 punëtorë në SHBA. Pjesëmarrësit regjistronin çdo ditë sa mirë kishin fjetur dhe gjendjen shpirtërore, dhe më pas, më vonë gjatë ditës, se si ndiheshin kur përpiqeshin të fitonin më shumë prestigj dhe përgjegjësi në punë.


Si burrat ashtu edhe gratë raportuan gjumin me cilësi të mirë dhe të dobët gjatë studimit pa dallime të mëdha midis dy gjinive. Megjithatë, gratë më shpesh raportuan më pak synim për të kërkuar më shumë prestigj në punë në ditët pas një nate me gjumë të dobët.

Çfarë rëndësie ka vërtet

Megjithatë, studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të deshifrojnë arsyet pse cilësia e dobët e gjumit ndikon në ndjekjet e grave në mënyrë kaq të ndryshme nga ajo e burrave. Por ata dyshojnë se mund të lidhet me dallimet gjinore në rregullimin e emocioneve, si dhe pritshmëritë sociale – ose ndonjë kombinim të këtyre faktorëve.

Siç kanë treguar hulumtimet neurologjike, gratë priren të përjetojnë riaktivizim më të madh emocional dhe rregullim më të vogël të emocioneve sesa burrat, dhe ky fakt mund të përforcohet nga stereotipet sociale që i shohin gratë si më emocionale.

Lexo edhe

Video