Si ndikoi operacioni sekret i CIA-s në hezitimin për marrjen e vaksinave në Pakistan?

Si ndikoi operacioni sekret i CIA-s në hezitimin për marrjen e vaksinave në Pakistan?

Një studim i fundit shqyrtoi efektin e një fushate të fshehtë të vaksinimit të Agjencisë Qendrore të Inteligjencës Qendrore (CIA) dhe propagandës pasuese të vaksinave nga talibanët mbi normat e vaksinimit të fëmijëve në Pakistan.

Studimi zbuloi se nivelet e vaksinimit të fëmijëve u ulën 23–39% në zonat me mbështetjen më të madhe elektorale për partitë ekstremiste politike kundrejt rajoneve me nivele më të ulëta të mbështetjes.

Rezultatet e studimit nxjerrin në pah ndikimin e mundshëm të keqinformimit në pranimin publik të vaksinave, të cilat mund të jenë të rëndësishme për të përmirësuar marrjen globale të vaksinave COVID-19.

Imunizimi parandalon 4-5 milion vdekje nga Burimi i Besuar çdo vit nga sëmundje të tilla si fruthi, gripi, difteria, poliomieliti dhe kolla e keqe.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se “nëse përmirësohet mbulesa globale e vaksinimit”, kjo mund të shpëtojë jetën e 1.5 milionë njerëzve të tjerë.

Megjithëse ka prova të konsiderueshme shkencore dhe mjekësore që mbështesin sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave për të parandaluar sëmundjen, disa njerëz hezitojnë ose refuzojnë vaksinimin pavarësisht nga disponueshmëria. Ekspertët i referohen kësaj si hezitimi i vaksinave.

Në vitin 2019, Burimi i WHOTrusted identifikoi hezitimin e vaksinave si një kërcënim për shëndetin global. Një komitet këshillimor i vaksinave i OBSH-së identifikoi drejtuesit kryesorë të refuzimit të vaksinimit: mosbesimi, vetëkënaqësia dhe vështirësia në blerjen e vaksinave.

Grupet antivaksinuese në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë dhe grupe të caktuara islamike në Pakistan, Nigeri dhe Afganistan janë kundër vaksinave. Ato promovojnë shpërndarjen e dezinformatave në lidhje me vaksinat që rezultojnë në skepticizëm.

Efekti i propagandës antivaksinë mbi normat e imunizimit dhe implikimet e mundshme të dëmshme shëndetësore nuk janë kuptuar mirë.

Kohët e fundit, një grup studiuesish përdorën një studim rasti në Pakistan për të hetuar sesi dezinformimi mund të ndikojë në marrjen e vaksinave.

Propaganda kundër vaksinës

Studimi i rastit detajoi një plan për të kapur Osama Bin Laden në Pakistan në vitin 2011. CIA përdori punonjës të kujdesit shëndetësor për të marrë mostra të ADN-së nga fëmijët që jetonin në një kompleks në qytetin e Abbottabad nën maskën për t’u ofruar atyre vaksinime. Ata shpresuan se kjo do të siguronte prova të vendit të fshehjes së Bin Laden.

Ata që punonin me CIA vepronin nën mashtrimin e sigurimit të imunizimeve ndaj hepatitit B fëmijëve pa dijeninë ose pëlqimin e autoriteteve shëndetësore pakistaneze. Me zbulimin e operacionit të fshehtë të CIA-s në një raport në gazetën britanike Guardian, talibanët filluan fushatën kundër vaksinave për të minuar besueshmërinë e vaksinave dhe punonjësve shëndetësorë të vaksinimit.

Propaganda kundër vaksinës pretendonte se fushatat e vaksinimit të poliomelitit kishin për qëllim sterilizimin e popullatës myslimane, duke akuzuar punonjësit shëndetësorë që shpërndanin vaksinat si spiunë të CIA-s.

Udhëheqësit talibanë pretenduan gjithashtu se vaksinat përmbajnë yndyrë derri, e cila është e ndaluar për myslimanët. Ata e përhapën këtë dezinformim gjatë lutjeve të së premtes në xhami radikale, radio emisione të paligjshme dhe gazeta radikale.


Për më tepër, udhëheqësit talibanë ndaluan vaksinat për imunizim dhe, duke filluar në korrik 2012, ata u drejtuan për dhunë kundër punonjësve shëndetësorë të vaksinimit, duke vrarë 70 njerëz.

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre në Journal of the European Economy Association.

Studimi ekzaminoi të dhëna nga sondazhi i familjes së Matjes së Standardeve të Jetesës Sociale dhe Pakistanit të administruar nga Byroja e Statistikave të Pakistanit, e cila përmban të dhëna individuale të statusit të vaksinimit. Ai u përqendrua në të dhënat nga fëmijët që jetojnë në Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh dhe Islamabad, që përbëjnë 97% të popullsisë.

Studiuesit ekzaminuan nivelet e imunizimit të verifikuara nga regjistrat e kartave të vaksinimit të 18.795 fëmijëve 24 muaj ose më të rinj për poliomelit, difteri-pertusis-tetanoz (DPT), ose fruthit nga janari 2010 deri në korrik 2012

Studimi mblodhi të dhëna elektorale nga zgjedhjet e vitit 2008, të cilat i paraprinë zbulimit të operacionit të vaksinës CIA, për të përcaktuar dhe identifikuar shpërndarjen gjeografike të mbështetjes për koalicionin politik konservator islamik MMA.

Studiuesit gjithashtu mblodhën të dhëna për fushatat e vaksinimit të poliomelitit në Pakistan midis 2008 dhe 2013. Objektivi kryesor i studimit ishte krahasimi i niveleve të vaksinimit midis grupeve me nivele të ndryshme të ekspozimit ndaj informacionit mbi mashtrimet e vaksinave dhe zonat gjeografike me nivele të ndryshme të mbështetjes për partitë islamike.

Shkalla e vaksinimit bie

Rezultatet treguan ulje statistikisht të konsiderueshme prej 23–39% të niveleve të vaksinimit midis rretheve me mbështetjen më të lartë të partisë islame në krahasim me rrethet me mbështetjen më të ulët pas zbulimit të mashtrimit të vaksinës. Për më tepër, nivelet e vaksinimit të vajzave ranë me një shtesë prej 3% krahasuar me normat e vaksinimit të djemve.

Studiuesit zbuluan se ulja e niveleve të vaksinimit me mbështetjen më të rëndësishme të partisë islame rezultoi në pothuajse dyfishim të numrit mesatar të rasteve të poliomelitit për rreth, krahasuar me rrethet me mbështetjen më të ulët.

Studimi ka disa kufizime. Për shembull, ndryshimet në furnizimin e vaksinave dhe nën-raportimi i statusit të vaksinimit mund të kenë ndikuar në rezultatet. Në një intervistë për Medical News Today, një nga autorët e studimit Andreas Stegmann, Ph.D., asistent profesor në Departamentin e Ekonomisë në Universitetin e Warwick, Britani e Madhe, përshkroi disa nga pikat e forta dhe kufizimet e studimit:

“Ana e fuqishme është se janë të dhënat relativisht të hollësishme për moshën e fëmijëve dhe statusin e tyre të imunizimit, të cilat na lejojnë të gjurmojmë evolucionin e normave të imunizimit në detaje si në grupe ashtu edhe në të gjithë hapësirën.”

Kufizimi kryesor, shpjegon ai, është që zonat me nivele më të larta të mbështetjes për parti të tilla mund të kenë qenë në një “trajektore të ndryshme edhe para zbulimit. Në këtë rast, vlerësimet tona në mënyrë efektive do të kapnin vetëm këto prirje para-ekzistuese. “

Gjithashtu, ai shpjegon se si “ka pyetje në lidhje me mekanizmin themelor (një rënie e besimit në shërbimet shëndetësore dhe shërbimet e imunizimit) për të cilat ne ofrojmë një numër provash të ndryshme, por që në fund të fundit mbetet i hapur për interpretime të lidhura, por të ndryshme”.

Në përgjithësi, gjetjet e studimit sugjerojnë se fushatat antivaksinuese që përhapin dezinformata mund të rrisin gjasat e mosbesimit në mjekësi dhe të promovojnë skepticizëm. Kjo mund të çojë në një pranim të zvogëluar të imunizimit dhe një rritje të sëmundjeve të parandalueshme

Këto rezultate janë veçanërisht të përshtatshme gjatë pandemisë COVID-19, kur marrja e vaksinës është thelbësore për arritjen e imunitetit të tufës dhe përshpejtimin e kthimit në normalitet.

Lexo edhe

Video

error: