Si mund të shpëtojë jetën numërimi i lëvizjeve të barkut të foshnjës?

Si mund të shpëtojë jetën numërimi i lëvizjeve të barkut të foshnjës?

Lindja e një fëmije të vdekur është ende e rrethuar nga errësira. Heshtja dhe stigma për të mos folur për atë fëmijë i tjetërson prindërit e pikëlluar, kështu i ka përshkruar ndjenjat e saj nëna Tracy.

Tracy Raymond është një grua, nënë e tre fëmijëve dhe një prind i pikëlluar, dhe ajo publikon tekstet e saj në blogun Trace This Life. Tracy lindi një fëmijë të vdekur, dhe ajo përshkroi gjithçka në një tekst tronditës. “Të vdekur. Shumica e grave nuk kanë frikë nga kjo sepse mendojnë se kjo nuk mund t’u ndodhë atyre ose se nuk ndodh më,” kështu e filloi historinë e saj Tracy.

“Unë do të ngre supet dhe do të pranoj se në mënyrë naive mendova se lindja e vdekur ishte diçka që ndodhi në kohën e gjyshërve të mi ose grave shtatzëna me probleme shëndetësore ose atyre të varur nga droga. Pastaj më ndodhi mua.

Kam pasur një shtatzëni plotësisht të rregullt dhe të shëndetshme. Unë linda tre fëmijë. Unë nuk kisha probleme shëndetësore dhe çdo test paranatal kaloi në mënyrë perfekte. Isha në javën e 36-të të shtatzënisë dhe fjalë për fjalë po numëroja ditët dhe pyesja veten se kur do të lindej fëmija im.

Kishte një stuhi bore jashtë dhe vendosa të bëja një banjë të ngrohtë dhe të lexoja një libër. Vura re që foshnja nuk më godiste si gjithmonë kur vendosa dorën dhe librin në bark.

Foshnjat lëvizin më pak drejt fundit të shtatzënisë sepse kanë gjithnjë e më pak hapësirë. Ndoshta në gjumë. Njerëzit me qëllim të mirë më thanë gjëra të tilla, por doktori më konfirmoi frikën time më të keqe. Zemra e foshnjës sime nuk po rrihte më,” vazhdoi ajo.

Tracy më tej shpjegon se në Shtetet e Bashkuara, çdo shtatzëni e 160 -të përfundon kështu, kjo është 24.000 lindje të vdekura. Sipas Byrosë Qendrore të Statistikave, gjithsej 37.706 fëmijë kanë lindur në Kroaci në vitin 2016, nga të cilët 37.537 ishin lindje të gjalla dhe 169 të vdekur. Një foshnjë e vdekur konsiderohet të jetë një fëmijë i lindur ende i vdekur pas 24 javësh të plota të shtatzënisë. Para kësaj periudhe, ajo trajtohet si një abort.


“Lindja e një fëmije të vdekur është ende e rrethuar nga errësira. Heshtja dhe stigma për të mos folur për atë fëmijë i tjetërson prindërit e pikëlluar dhe ndalon kërkimet e mëtejshme mbi të”, shpjegoi Tracy ndjenjat e saj dhe më tej këshilloi gratë shtatzëna se çfarë të bënin. “Gratë shtatzëna nuk duhet të kenë frikë. Ato duhet të fillojnë të numërojnë lëvizjet e foshnjës”, shtoi ajo në fund.

Lëvizjet e foshnjës monitorohen nga java e 28 -të

Monitorimi i lëvizjeve të foshnjës në bark shoqërohet me një rënie të numrit të fëmijëve të vdekur. Kjo është arsyeja pse shumë organizata dhe mjekë inkurajojnë nënat të ndjekin lëvizjet e foshnjës së tyre në bark nga java e 28 e shtatzënisë.

Si të llogarisni barkun e foshnjës:

-Zgjidhni një takim në ditë kur fëmija juaj është më aktiv, zakonisht pasi keni ngrënë një meze të lehtë ose një vakt të lehtë

-Kur të jeni të sigurt se ajo është zgjuar, uluni me këmbët tuaja të ngritura ose shtrihuni në anën tuaj dhe filloni të numëroni goditjet. Kthen, grushton, gjithçka ka rëndësi. Mos numëroni lemzën.

-Shkruani sa minuta u deshën për të numëruar dhjetë goditje

Duhen mesatarisht 10 deri në 15 minuta, por është e mundur që kjo të zgjasë në dy orë. Një grua shtatzënë me mbipeshë mund ta ketë pak më të vështirë të vërejë gunga. Mos harroni gjithashtu se lëvizja nuk do të jetë aq e mprehtë dhe e dukshme sa përparon shtatzënia pasi fëmija do të ketë gjithnjë e më pak hapësirë ​​në bark.

Lexo edhe

Video