Si kursejnë dyqanet gjermane? Dyer të mbyllura, reklama të shuara, ngrohje të reduktuar

Si kursejnë dyqanet gjermane? Dyer të mbyllura, reklama të shuara, ngrohje të reduktuar

Kostot e energjisë në dyqanet gjermane janë rritur me 150 për qind që nga fillimi i vitit.

Në një anketë të Shoqatës Gjermane të Shitjeve me Pakicë (HDE), çdo e dytë kompani e konsideron ekzistencën e saj të kërcënuar, shkruan Deutsche Welle.

Shitësit me pakicë tani po përdorin masa të kursimit të energjisë për të kaluar disi dimrin.

Për shembull, dyqanet ngrohen më pak. “Çdo shkallë më pak mund të zvogëlojë konsumin e energjisë deri në gjashtë për qind”, thotë Patrick Schütz i Shoqatës Gjermane të Tregtisë. Madje super-marketet e para po mendojnë të shkurtojnë orarin e punës.

Masat vullnetare janë një gjë. Por qeveria federale mbështetet gjithashtu në masa shtrënguese.

Ajo miratoi një rregullore që është në fuqi që nga 1 shtatori – zonat e shitjes së dyqaneve mund të ngrohen në maksimum 19 gradë Celsius. Reklamat me ndriçim të jashtëm duhet të fiken nga ora 22:00 deri në orën 6 të mëngjesit dhe dyert e dyqaneve nuk duhet të jenë më të hapura gjatë gjithë kohës.

Carina Peretzke nga Shoqata e Tregtarëve të Nordrhein-Westfalisë është shumë kritike për derën e mbyllur të hyrjes: “Nëse dera mbyllet, më pak klientë hyjnë”.

Për të tërhequr ende njerëzit në dyqane, ofensiva klimatike e HDE nisi një fushatë me iniciativën e shoqatës tregtare të North Rhine-Westphalia, posterat e së cilës shkruanin “Dyert e mbyllura, dyqani i hapur”. Këta posterë kanë për qëllim t’u tregojnë klientëve se dyqanet janë të hapura pavarësisht dyerve të mbyllura. Deri më tani, fushata është pritur shumë mirë, thotë Patrick Schütz.

Kuptimi i të gjitha këtyre masave tregohet edhe nga shumica e klientëve, për të cilët tema e kursimit të energjisë është gjithnjë e më e rëndësishme në jetën private. Ja çfarë tregon hulumtimi i DW në qendër të Bonit: “Është një gjë e vërtetë e kursimit të energjisë. E bën qendrën e qytetit pak më të trishtuar. Por nuk mendoj se kemi shumë zgjedhje për të menduar për këtë,” thotë një kalimtar. nga.


Megjithatë, problemi kryesor i shitjes me pakicë është aktualisht diku tjetër, sipas Carina Peretzke. Domethënë, pas më shumë se dy vjetëve të pandemisë së koronavirusit dhe rritjes së kostove, fuqia blerëse, thotë ajo, aktualisht është në “minimumin historik”.

Sektori i shitjes me pakicë vuan veçanërisht nga kjo: “Në përgjithësi, nuk ka më rezerva, ato janë harxhuar. Tani kemi kosto më të larta, dhe klientët i kanë edhe këto kosto, ndaj përmbahen nga blerja”, thotë Peretzke.

Kjo bëhet e qartë edhe kur flisni me njerëz në qendër të Bonit. Shumë tani po i kushtojnë më shumë vëmendje asaj që blejnë dhe pyesin nëse kanë vërtet nevojë për të. Dhe kur bëhet fjalë për sende ushqimore, njerëzit gjithnjë e më shumë po i drejtohen ofertave speciale dhe po shkojnë gjithnjë e më shumë në dyqane me zbritje.

Planifikuesi i qytetit të Dortmundit, Stefan Kruse sheh një aspekt tjetër të rëndësishëm: qendrat e qyteteve po errësohen për shkak të më pak ndriçimit, veçanërisht tani në vjeshtë, kur ditët po shkurtohen. Kjo është gjithashtu, thotë Krause, një çështje sigurie.

Për shembull, nëse do të shkoj në shtëpi pasi të vizitoj një restorant, atëherë herën tjetër mund të mendoj dy herë për të ecur nëpër rrugicat e errëta, thotë Kruse. Një punonjës i një dyqani tekstili pranë stacionit kryesor hekurudhor ndan këtë mendim. “Jam pak e sëmurë”, thotë kjo grua.

Numri i dyqaneve të vogla në qendrat e qyteteve është në rënie prej vitesh. Një prirje që tashmë është intensifikuar për shkak të bllokimeve gjatë pandemisë dhe humbjes së të ardhurave shoqëruese tani ka të ngjarë të vazhdojë për shkak të masave të kursimit të energjisë.

Zinxhirët identikë të blerjeve mund të gjenden pothuajse kudo në pjesët qendrore të qyteteve gjermane. Kjo është arsyeja pse, sipas Kruse, qendrat e qyteteve janë “të mërzitshme” dhe “të zëvendësueshme”.

Megjithatë, nuk janë vetëm dyqanet e vogla që tërhiqen. Zinxhirët e mëdhenj janë mbështetur gjithnjë e më shumë në tregtimin në internet që nga pandemia andaj, gjithnjë e më shumë zona të mëdha në qendër të qytetit janë bosh.

Për Kruse është e qartë se koncepti i qendrës së qytetit duhet menduar ndryshe në terma afatgjatë. Kur zinxhirët e mëdhenj të dyqaneve i lirojnë vendet e tyre, krijohen hapësira të mëdha boshe, të cilat, sipas Kruse, duhet të kthehen në zona multifunksionale.

Video