Si arritën japonezët ta zgjedhin vdekjen misterioze 3000-vjeçare?

Si arritën japonezët ta zgjedhin vdekjen misterioze 3000-vjeçare?

Shkencëtarët kanë zgjidhur misterin e vdekjes së dhunshme të një njeriu parahistorik 3000 vjet më parë në tokën e Japonisë së sotme.

Pas një studimi metodik të lëndimeve të shumta të skeletit, ata thonë se fajtori është një peshkaqen, dhe ata rindërtuan sulmin me detaje mahnitëse, shkruan faqja amerikane e teknologjisë CNET.

“Ka shumë të ngjarë që ai të ketë humbur këmbën e djathtë dhe grushtin e majtë në sulm dhe plagët e tij të tjera do të ishin fatale sepse u gjetën 790 gjurmë të dhëmbëve që arrinin në kockë,” thuhet në një studim të botuar në Journal of Archaeological Science të Oksfordit.

Ekipi i shkencëtarëve e quan këtë njeri të lashtë fatkeq, i cili ndoshta vdiq nga gjakderdhja e gjerë, viktima më e vjetër e konfirmuar e një sulmi peshkaqenësh deri më tani.

Ka shkrime më të reja, greke, nga shekulli i pestë dhe vizatime të sulmeve të peshkaqenëve nga shekulli i tetë para Krishtit, dhe ka raste të tjera të vendosura nga arkeologjia, edhe pse ato janë gjithashtu më të reja se japonezët.

Data e radiokarbonit vendosi skeletin e dëmtuar midis 1370 dhe 1010 para erës sonë, në epokën e gjuetarëve dhe mbledhësve të quajtur “Jomon”, në parahistori, kur peshkaqenët gjithashtu gjuheshin gjithashtu. Është vlerësuar se njeriu skeleti i të cilit u gjet ishte i gjatë pak më shumë se 1.5 metra.

Studenti i doktoratës së arkeologjisë J. Alice White dhe profesori Rick Schulting i Oksfordit së pari u takuan me këtë viktimë peshkaqenësh si pjesë e një studimi më të madh të lëndimeve të dhunshme në mbetjet e skeletit të gjuetarëve dhe mbledhësve në arkipelagun japonez. Në Universitetin e Kiotos, dy shkencëtarët hasën në një skelet të quajtur “Jo. 24 ” Është gërmuar rreth vitit 1920 nga varrezat Tsukumo në Okayama, në Japoninë Jugore, afër Detit Seto.


Në fillim, studiuesit u hutuan nga dëmtimet masive të atij njeriu. Prerjet e thella të dhëmbëzuara me madhësi dhe forma të ndryshme mbulojnë kockat, dora e majtë e shqyer dhe këmba e djathtë mungonte. Nuk ishte e qartë se si ose pse një njeri tjetër do t’i shkaktonte atij lëndime të tilla të rënda, ose nëse kjo mund të ishte rezultat i një sulmi të kafshëve.

Përmes procesit të eliminimit, studiuesit filluan të dyshonin për peshkaqenin. Ata hulumtuan të dhënat aktuale mjeko-ligjore mbi sulmet e peshkaqenëve për të përcaktuar gjurmët e tyre dhe u konsultuan me George Burgess, drejtor i Programit të Kërkimit të Peshkaqenëve në Florida, i cili ra dakord me vlerësimin e tyre se peshkaqeni plagosi burrin.

Shkencëtarët janë një model i lëndimeve në skeletin “Tsukumo No. 24 “rikrijuar në një model kompjuterik 3D të skeletit njerëzor. Vendet e plagëve tregojnë se ai ishte gjallë në kohën e sulmit dhe se ai mund të ketë humbur grushtin ndërsa përpiqej të mbronte veten.

“Ne jemi akoma të prekshëm në ujë në të njëjtën mënyrë si ‘Tsukumo Nr. 24′ dhe ne bëjmë të njëjtën gjë,” tha Alice White.

Nuk është e sigurt nëse “Tsukumo Nr. 24 “peshkaqenë të gjuajtur, ose peshkaqeni që i dha fund jetës së tij u tërhoq nga gjaku i një tjetri pre e tij ose karrem, tha bashkautori i studimit Mark Hudson, një studiues në Institutin Max Planck në Gjermani.

Në çdo rast, tha Hudson, “ky zbulim jo vetëm që ofron një perspektivë të re në Japoninë e lashtë, por është një shembull i rrallë i aftësisë së arkeologëve për të rindërtuar një episod dramatik nga jeta e një komuniteti parahistorik”.

Studiuesit ishin në gjendje ta përshkruanin sulmin me kaq hollësi, sepse skeleti u gjet në gjendje të shkëlqyeshme një shekull më parë. Mbetjet e trupit “Tsukumo Numër 24 “u varrosën në një grumbull predhash në përputhje me zakonin e njerëzve” Jomon “.

Meqenëse, siç është konkluduar, burri u nxor me shpejtësi nga deti dhe u varros, studiuesit besojnë se ai po peshkonte me të tjerët që u përpoqën ta ndihmonin pas sulmit. Bazuar në gjurmët e dhëmbëve, shkencëtarët besojnë se ai u sulmua nga një peshkaqen tigër ose një peshkaqen i bardhë. Mbetjet e të dy specieve u gjetën në zonë.

Lexo edhe

Video