Shumica e pacientëve me kancer reagojnë mirë ndaj vaksinave të koronavirusit

Shumica e pacientëve me kancer reagojnë mirë ndaj vaksinave të koronavirusit

Njerëzit me kancer kanë përgjigje imune adekuate, mbrojtëse ndaj vaksinave antiCOVID-19 pa pasur më shumë efekte anësore sesa popullata e përgjithshme, thanë pesë ekipe të veçanta shkencore në një takim onkologjik evropian këtë javë.

Në studimin, i cili përfshiu 44.000 pjesëmarrës që morën dy doza të vaksinës Pfizer / Biontek, studiuesit nuk gjetën ndonjë ndryshim në efektet anësore të përjetuara nga gati 4.000 pjesëmarrës që kishin vuajtur më parë ose aktualisht vuajnë nga kanceri.

Në një studim tjetër, studiuesit studiuan 791 njerëz me kancer të cilët morën dy doza të vaksinës Moderna.


Pas 28 ditëve të dozës së dytë, nivelet e përshtatshme të antitrupave ndaj virusit në gjak u gjetën te 84 për qind e pacientëve me kancer që merrnin kimioterapi, 89 për qind të pacientëve që merrnin kimioterapi në kombinim me një ilaç imunoterapie dhe te 93 për qind të pacientëve që merrnin ishin vetëm në imunoterapi.

Këto rezultate janë të mira kur krahasohen me antitrupat e matur tek njerëzit që nuk vuajnë nga kanceri, sipas përfaqësuesit të shtypit të Shoqërisë Evropiane të Onkologjisë Mjekësore (ESMO), Antonio Pasar.

“Shkallët e larta të efikasitetit të vaksinave të vërejtura në popullatën në studim, pavarësisht nga lloji i trajtimit të kancerit, përfaqësojnë një mesazh të fortë dhe inkurajues për pacientët dhe mjekët e tyre,” thuhej në deklaratë.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.